Prosta i błyskawiczna kaszanka z patelni. Klasyczna kolacja
Mamy dla was pomysł na klasyczną kolację. Przygotujemy dziś wspólnie prostą, błyskawiczną kaszankę z patelni. Usmażymy ją z dodatkiem cebuli, dzięki czemu potrawa zyska słodkawy smak i przyjemny aromat. Gwarantujemy, że nie ma nic prostszego i smaczniejszego na wieczorny posiłek.
Kaszanka to lekko kontrowersyjny produkt. Jedni go nienawidzą, inni za nim przepadają. Ta wędlina podrobowa zawiera bowiem krew kaczą lub wieprzową i z tego powodu wiele osób nie weźmie jej do ust.
Jeśli jednak chodzi o jej wartość odżywczą, to trzeba przyznać, że jest to bardzo pożywne danie. Dostarcza dużo żelaza, błonnika i witamin z grupy B. Te ostatnie składniki, to zasługa dodanej do kaszanki kaszy gryczanej lub jęczmiennej.
Jak zrobić pyszną kaszankę z patelni?
Składniki:
3 kawałki kaszanki
1 duża cebula
olej
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie smażonej kaszanki
Z kaszanek zdejmij osłonkę, możesz je pokroić w plastry. Cebulę obierz, pokrój w talarki lub piórka.
Na patelni rozgrzej olej. Wsyp cebulę i smaż ją na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż ładnie się zeszkli.
Dodaj wtedy kaszankę i smaż całość na średnim ogniu, aż kaszanka rozpadnie się i połączy z cebulą. Oprósz majerankiem.
Smaż całość jeszcze kilka minut, by kaszanka lekko się przypiekła. Potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka:
Tak przygotowaną kaszankę podawaj z chlebem, a także z musztardą lub chrzanem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne propozycje na smaczną kolację. Jedną z nich są serowe placuszki, inną np. zapiekanka z bakłażana.
Źródło zdjęcia: canva/nataliaspb Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków
Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę
Źródło: grunttoprzepis.blogspot, przyslijprzepis