Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Hit to mało powiedziane
Ewa Wachowicz pokazała nietypowy sposób na podanie gołąbków. Kucharka zalewa je tradycyjną zupą, dzięki czemu mają smakować wybornie. Sos pomidorowy jest przy niej bez szans. Wypróbuj jej przepis, a gwarantujemy, że się nie zawiedziesz.
Niespotykane gołąbki Wachowicz
Gołąbki, podobnie jak inne, tradycyjne dania kuchni polskiej, są znane każdemu. Sporym zaskoczeniem może być jednak przepis od Ewy Wachowicz, która zawijany w kapustę farsz podaje z… żurkiem. Zupa sprawi, że gołąbki będą smakowały zupełnie inaczej, a mówiąc precyzyjniej – wybornie.
Przepis na danie umieściliśmy w dalszej części tekstu. Stosując się do podanych tam wskazówek, będziesz mieć pewność, że gołąbki nie rozpadną się po zetknięciu z zupą, a całe danie wyjdzie po prostu doskonale. Samo przygotowanie jest banalne, ale trzeba poświęcić odrobinę czasu i cierpliwości. Mimo to dla takiego kulinarnego eksperymentu warto to zrobić.
Z czego składają się gołąbki Wachowicz?
Gołąbki z przepisu Wachowicz, oprócz podania ich w zupie, niczym nie różnią się od tych tradycyjnych. Jednak dla przypomnienia umieszczamy listę z potrzebnymi składnikami. Wśród nich najważniejsze jest mięso, dlatego zadbaj o to, aby było dobrej jakości, a całe danie zyska na smaku. Pamiętaj również, aby trzymać się podanych na liście proporcji i nie przesadzić z ilością użytych przypraw.
Składniki:
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 1 główka kapusty włoskiej
- 400 g ryżu
- 2 cebule
- 3 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 szklanka żurku
- pieprz
- sól
Przepis na gołąbki w żurku
Przygotowanie gołąbków rozpocznij od ugotowania kapusty. Do osolonego wrzątku włóż warzywo i gotuj je przez 30 minut. Po tym czasie obierz warzywo z liści i wytnij ich twarde części.
Na patelnię wlej oliwę i rozgrzej ją. Następnie wsyp ryż, a kiedy się zeszkli, wlej wodę, całość posól i gotuj na małym ogniu. Ma się gotować, do momentu wchłonięcia przez ryż całej wody.
W czasie gotowania na drugiej patelni rozgrzej masło i podsmaż na niej posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj także drobno posiekany czosnek, a następnie mięso. Wymieszaj składniki i kontynuuj smażenie. Na koniec dodaj ryż, pieprz, sól i połącz składniki w jednolity farsz.
Na każdy liść nałóż farsz i zawiń go. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż liście i ułóż na nich gołąbki. Przykryj je także liśćmi z zewnątrz, a całość zalej śmietaną wymieszaną z żurkiem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim gołąbki przez 1,5 godziny. Gotowe podawaj na obiad.
Sprawdź także przepis na zapomnianą zupę oraz dowiedz się, jaki produkt pojawił się w Lidlu w niskiej cenie .