Wsyp do masy na kotlety mielone. Zyskają zachwycający kolor i smak

Kotlety mielone mogą smakować jeszcze lepiej. Jeden, nietypowy dodatek odmieni smak tego tradycyjnego dania. Zrób je z tego przepisu, a nie zawiedziesz się.
Klasyka obiadowa, czyli kotlety mielone
Można zaryzykować stwierdzenie, że kotlety mielone każdy z nas wyssał z mlekiem matki. Znamy ich doskonały smak i konsystencję na tyle, że moglibyśmy przygotować je z zamkniętymi oczami. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że to tradycyjne danie może smakować inaczej, a według niektórych opinii, nawet o wiele lepiej.
Jak to możliwe? Wystarczy dodać przyprawę, o której nikt by nie pomyślałby, że można dodać ją do masy na kotlety. Domownicy z całą pewnością wyczują różnicę, a ty będziesz robiła je tylko według naszego przepisu. Znajdziesz go poniżej.

Kotlety mielone tylko z tym dodatkiem
W tradycyjnym przepisie masę na kotlety mielone przyprawia się pieprzem oraz solą. To jedne z podstawowych przypraw, których nie może zabraknąć, ale do kotletów warto dodać także kurkumę. Ta rzadko używana przyprawa sprawi, że tradycyjne danie będzie smakowało jeszcze lepiej. Proporcje przyprawy poznasz, sprawdzając poniższą listę składników.
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki bułki tartej
- olek
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety mielone z kurkumą
Przygotowanie kotletów rozpocznij od przełożenia mięsa do miski. Wbij jajka i wsyp bułkę tartą, pieprz, sól oraz kurkumę. Dodaj także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklij na patelni i dodaj do mięsa. Wymieszaj ze sobą składniki.
Z powstałej masy uformuj kotlety mielone i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron, aż zarumienią się na brązowo. Kotlety podawaj na obiad z ziemniakami oraz dobrą surówką, a będą smakowały doskonale.
Sprawdź także przepis na łatwy deser na Dzień Babci oraz dowiedz się, jak domowym sposobem pakować żywność próżniowo.






































