Wachowicz zapieka gołąbki w staropolskiej zupie. Wypróbujesz i już nie wrócisz do sosu pomidorowego
Gołąbki są smacznym i lubianym daniem obiadowym. Zwykle robimy je w sosie pomidorowym lub zapiekamy w piekarniku. Ewa Wachowicz przyrządza je w inny sposób. Staropolska zupa, którą lubi wielu z nas, jest kluczowa w jej przepisie.
Gołąbki zapiekane w staropolskiej zupie na obiad
Gołąbki często goszczą na naszych stołach. To smaczne i pożywne danie obiadowe. Do tego można je dość szybko przyrządzić na obiad. Zwykle mięso mielone mieszamy z ryżem lub z kaszą albo dodajemy grzyby. Taką masę zawijamy w liście kapusty.
Gołąbki znakomicie smakują w sosie pomidorowym lub zapiekane. Jednak Ewa Wachowicz znalazła inny patent na to danie obiadowe. Znana restauratorka robi gołąbki zapiekane w żurze . Polecamy przepis na gołąbki właśnie w takiej odsłonie.
Jak zrobić gołąbki od Ewy Wachowicz?
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 400 g wieprzowiny bez kości
- 400 g ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 szklanka żuru
- sól
- pieprz
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy w osolonym wrzątku 30 minut. Następnie odcinamy delikatnie liść po liściu . Z liści usuwamy twarde części. Na patelnię wlewamy oliwę, wsypujemy ryż i gdy się zeszkli, zalewamy 3 szklankami wody.
Gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki. Następnie na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy też czosnek, a mięso mielimy. Teraz do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wszystko łączymy z ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Zapiekane gołąbki w żurze zachwycą smakiem
Na każdy liść kapusty nakładamy przygotowaną masę mięsno-ryżową. Na dnie brytfanny układamy liście. Potem ciasno kładziemy gołąbki, przykrywamy je też liśćmi kapusty. Mieszamy żur ze śmietaną i zalewamy zawartość brytfanny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i zapiekamy około 90 minut. Gołąbki podajemy z sosem. Będą smakowały też z pieczywem. Tak przyrządzone gołąbki zyskują wyjątkowy smak i są doskonałą propozycją na rodzinny obiad. Pisaliśmy o gołąbkach zawijanych, jak pierogi. Radziliśmy, jak zrobić tort gołąbkowy.
Źródło: ewawachowicz.pl