Kroję pora i zasypuję tym składnikiem. Ten syrop ma 100 razy lepsze działanie niż z cebuli lub imbiru
Jesień nie rozpieszcza nas pogodą. Chłód, wiatr i deszcz sprawiają, że łatwiej o przeziębienie lub infekcję. Jednak mam na to sposób. Przyrządzam syrop z pora. Dorzucam pewien składnik i korzystam z mikstury, która ma o niebo lepsze działanie niż popularny syrop z cebuli czy imbiru.
Syrop z pora skutecznie stawia na nogi
Przed nami nie najłatwiejszy czas. Jesień i zima to czas przeziębień i infekcji, z którymi zmaga się wiele osób. Co zrobić, by szybciej stanąć na nogi? Ja przyrządzam syrop z pora. To doskonała propozycja dla osób, które nie przepadają za syropem z cebuli. Taki syrop zrobicie dosłownie za kilka groszy.
Syrop z pora to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, A, E, K i witaminy z grupy B. To doskonały specyfik, który złagodzi kaszel, a do tego ma właściwości bakteriobójcze. Działanie lecznicze pora doceniano już w starożytności. W medycynie ludowej w Polsce por stosowano jako antidotum na reumatyzm i artretyzm.
Wlej na patelnię 1 łyżkę tego napoju, a potem dodaj jajka. Jajecznica wyjdzie lepsza niż na maśleSyrop z pora doda wam zdrowia
Syrop z pora doskonale działa na górne drogi oddechowe. Zwiększa wytwarzanie śluzu, przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęsowego i ma działanie wykrztuśne. Taki syrop jest wskazany zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Jednak przyszłe mamy powinny unikać tego warzywa. Por wzmaga zgagę i wzdęcia. Warto też zaznaczyć, że syrop z pora skutecznie zwalcza ból gardła. Taką miksturę z łatwością możemy przyrządzić w swojej kuchni. Będzie jak znalazł jesienią i zimą.
Jak zrobić syrop z pora?
Składniki:
- biała część pora
- odrobina cukru
Pora dokładnie myjemy i odcinamy z niego białą część. Kroimy ją w cienkie talarki i ciasno układamy w wyparzonym wcześniej słoiku. Każdą z warstw pora zasypujemy odrobiną cukru. Potem naczynie mocno zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Po upływie tego czasu odcedzamy powstały syrop przez gazę. Syrop przelewamy do butelki. Wstawiamy do lodówki i przechowujemy w niej do 5 dni. Dorośli powinni pić syrop z pora 3-5 razy dziennie po 1 łyżce stołowej. Natomiast dzieci mogą wypić 1 łyżeczkę dziennie. Pisaliśmy o tym, jak przygotować prosty syrop na przeziębienie. Radziliśmy, jak zrobić zakwas z buraków na przeziębienie.
Źródło: mojegotowanie.pl, fit.poradnikzdrowie.pl