Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Układam mięso mielone na liściach i zawijam jak pierogi. Odkąd poznałam ten przepis nie robię już gołąbków

Układam mięso mielone na liściach i zawijam jak pierogi. Odkąd poznałam ten przepis nie robię już gołąbków

Nietypowe gołąbki
YT/Kulinarische Geheimnisse

Gołąbki nie muszą być nudne. Ich wykonanie może też być szybkie. Odkąd znalazłam przepis, który nie wymaga zawijania i długiego duszenia roladek, częściej goszczą w moim domu. Rodzina je uwielbia.

Każdy robi gołąbki inaczej

Farsz do gołąbków jest przedmiotem kulinarnej dyskusji. W wielu domach wykonuje się go z mięsa mielonego i ryżu, ale do kapuścianych liści zapakować można też inne produkty. Są również przepisy na danie bez zawijania.

Sposób, który niedawno odkryłam, jest jeszcze inny. Mięsną masę z odrobiną ryżu zamyka się jak pierogi, podsmaża w cieście i zapieka w piekarniku. Byłam sceptyczna, ale przygotowałam te gołąbki. Wyszło całkiem smacznie.

Kapusta bez głąba na gołąbki.jpg
YT/Kulinarische Geheimnisse
Każdej jesieni robię taki syrop i nie łapię nawet kataru. Działa lepiej niż ten z cebuli

Przepis na nietypowe gołąbki z serem

Gołąbki zapieczone w cieście z pierzynką z sera żółtego są więcej niż pyszne. Zrobicie je także o wiele sprawniej niż tradycyjne roladki kapuściane. Nie ma wiele pracy z zawijaniem, szybko się je podsmaża i czeka, aż ser się stopi. 

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty o masie około 1 kg
  • 400-500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 spora cebula
  • 80 g ugotowanego ryżu (opcjonalnie)
  • 3 duże jajka
  • 15 g śmietany 18%
  • 90-120 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 g sera żółtego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Z powyższych produktów w niedługim czasie można przygotować smaczną odsłonę gołąbków. Jeśli macie dość klasyki, warto spróbować. Instrukcję wykonania znajdziecie poniżej.

Jak zrobić nietypowe gołąbki? Zapieczcie w cieście z serem

Zaczynam od sparzenia pozbawionej głąba kapusty we wrzątku. Oddzielam liście i pozbawiam je twardych fragmentów. Cebulę szklę na dobrze rozgrzanym oleju, używając 1-2 łyżek tłuszczu. Ostudzone warzywo mieszam z mięsem mielonym i ryżem.

Jeśli dodaję ugotowane ziarno, biorę mniejszą porcję łopatki wieprzowej. Farsz doprawiam majerankiem, słodką papryką oraz solą i pieprzem. Na każdym z kapuścianych liści układam po 2-3 łyżki farszu, rozpłaszczam go na połowie powierzchni i składam jak pierogi. Delikatnie dociskam.

Do naczynia żaroodpornego lub szerokiej salaterki wbijam jajka. Dodaję śmietanę i roztrzepuję przy pomocy rózgi. Teraz wsypuję przesianą przez sito mąkę w takiej ilości, aby uzyskać ciasto o gęstości podobnej do masy na naleśniki.

Doprawiam masę solą i pieprzem, a następnie zanurzam w niej kapuściane „pierożki” i smażę na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienie z obu stron. Porcja tłuszczu powinna przykryć całą patelnię cienką warstwą.

Gotowe gołąbki układam na blasze wyłożonej folią aluminiową. Posypuję je startym na tarce o większych oczkach serem żółtym i zapiekam w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ser się stopi. Oczywiście osoby, które wolą wersję bez sera, mogą z niego zrezygnować. Wówczas alternatywę dla gołąbków wystarczy podpiec przez ok 10 minut.

Jak podawać nietypowe gołąbki?

Do dania doskonale pasuje sos czosnkowy lub tzatziki. Możecie też polać je sosem z pomidorów doprawionym ziołami lub po prostu posmarować porcją jogurtu naturalnego albo gęstą śmietaną podkręconą odrobiną pieprzu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na gołąbki. Sprawdźcie jak przygotować tę potrawę z farszem ziemniaczanym. Być może skusi was też prosty przepis na gołąbki bez zawijania.

Smażenie gołąbka w cieście.jpg
YT/Kulinarische Geheimnisse