Smakosze.pl Przepisy Wbij jajka do miski i zmiksuj je z bananami. Nie uwierzysz co z tego powstanie
YouTube/@Szybkie proste i smaczne

Wbij jajka do miski i zmiksuj je z bananami. Nie uwierzysz co z tego powstanie

20 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pyszne słodkości nie muszą być skomplikowane. Poniżej pokażę ci deser na efektowne ciasto bez pieczenia. Kilka składników i odrobina cierpliwości to wszystko, czego potrzebujesz. Chętnie wracam do tego deseru dosłownie co kilka dni.

Szybkie ciasto bez pieczenia

Moim ulubionym ciastem jest to, które robi się łatwo, z zaledwie kilku produktów. Jednym z nich jest właśnie to z przepisu poniżej, które należy do kategorii - ciasto bez pieczenia. Jest moim ulubionym nie tylko z racji łatwego przygotowania, ale także smaku.

Nie będziesz potrzebować wielu składników, aby zachwycić wszystkich gości. Wystarczą dojrzałe banany i świeże jajka. Resztę produktów znajdziesz poniżej i jak sama się przekonasz, jest ich naprawdę niewiele.

banany.jpg
Canva/@Sinan Kocaslan
Przekładam mięso ziemniakami i wsadzam do piekarnika. 100 razy bardziej wolę to danie od klasycznych mielonych
Gotujesz tak makaron? Tak przygotowany jest groźny dla zdrowia

Co oprócz jajek i bananów?

Tak jak wspominałem wcześniej potrzebnych składników, jest niewiele. Większość z nich powinnaś mieć w swojej kuchni. Zerknij na listę, aby upewnić się, że masz wszystko i zaczynamy przygotowania ciasta bez pieczenia.

Składniki:

  • 2 duże banany
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 60 ml wody

Przepis na ciasto bez pieczenia

Zacznij od wlania wody do garnka. Wsyp 100 gramów cukru i wymieszaj . Następnie całość zagotuj na średnim ogniu, do momentu skarmelizowania się cukru . Gęstą masę przelej do głębokiego naczynia z płaskim spodem.

Banany obierz i w całość włóż do miski. Wbij dwa jajka. Połącz oba składniki za pomocą blendera . Do gęstej pulpy wsyp 20 gramów cukru. Wlej mleko i ponownie wymieszaj.

Całość przelej do naczynia z masą z cukru na spodzie . Za pomocą łyżki zbierz powstałą na powierzchni pianę. Naczynie szczelnie przykryj folią aluminiową .

Do głębokiego garnka wlej wodę i umieść w nim naczynie z ciastem. Garnek przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 50 minut . Ciasto pozostaw do wystygnięcia a następnie schłodź je w lodówce przez 2-3 godziny.

Następnie naczynie z ciastem obróć i wyłóż ciasto na talerz. Uważaj, bo karmel z cukru jest płynny i obleje on wierzch ciasta . Pozostaje ci tylko pokroić ciasto na kawałki i gotowe. Wołaj gości, bo smak z całą pewnością ich zaskoczy. Sprawdź, co dodać do jajecznicy, aby była idealna oraz dowiedz się,  jak zrobić surówkę lepszą niż z chińskiej restauracji .

gotowe ciasto bez pieczenia.jpg
YouTube/@Szybkie proste i smaczne
Rząd planuje zniesienie zakazu handlu w niedzielę. Dla pracowników sklepów szykują się zmiany
Na każde jajko dodaję 1 łyżkę tego składnika. Moja jajecznica nie ma sobie równych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy