Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przekładam mięso ziemniakami i wsadzam do piekarnika. 100 razy bardziej wolę to danie od klasycznych mielonych
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.02.2024 12:27

Przekładam mięso ziemniakami i wsadzam do piekarnika. 100 razy bardziej wolę to danie od klasycznych mielonych

kotlety mielone z ziemniakami
YouTube/@Pyszne na stole

Mielone podane na obiad nie musi być nudne. Znam taki przepis, który zachwyci całą twoją rodzinę twoją rodzinę. Przygotowanie jest tak proste, że całość zrobić w mniej niż 30 minut. Koniecznie sprawdź mój sposób, podziękujesz mi później.

Danie lepsze niż kotlety mielone

Kotlety mielone znajdują się w czołówce tradycjach polskich dań. Nic dziwnego ich smak w połączeniu z dodatkami w postaci ziemniaków i surówki jest nie do podrobienia. Trudno się z tym nie zgodzić. Przez wiele lat było to jedno z moich ulubionych dań, ale…

Niedawno odkryłem przepis na coś zupełnie lepszego, a w dodatku to danie robi się znacznie szybciej, bo wystarczy umieścić je w piekarniku. W smaku przypomina tradycyjne mielone. 

mięso mielone.jpg
Canva / Yana Gayvoronskaya
Rząd planuje zniesienie zakazu handlu w niedzielę. Dla pracowników sklepów szykują się zmiany

Co będzie ci potrzebne?

Do przygotowania tego pysznego danie, będziesz, potrzebowała przede wszystkim mięsa mielonego i ziemniaków. Oprócz tego potrzebne będą ci składniki z listy poniżej. Tylko o niczym nie zapomnij. Dopiero wszystkie razem tworzą to niesamowite smak tego dania.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 800 mielonego mięsa
  • 100 g żółtego sera
  • 60 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na niezwykłe mielone

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie przełóż je do garnka z wodą, posól i zacznij gotować. Trzymaj je we wrzątku ok. 10 minut

Ziemniaki pokrój na plastry o grubość 5 milimetrów. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Spód oraz boki naczynia obłóż plastrami z ziemniaków

Do miski włóż mięso mielone. Dopraw je odrobiną gałki muszkatołowej, mieloną słodką papryką oraz pieprzem i solą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj kulki o średnicy około 4 centymetrów

Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Każdą kulkę oddziel plastrem ziemniaka jak na zdjęciu poniżej. Na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i stwórz zasmażkę. Wlej mleko i dopraw solą oraz pieprzem. Podgrzewaj do momentu zgęstnienia. 

Gotowym sosem polej mięso z ziemniakami. Na dużych oczkach tarki zetrzyj żółty ser i posyp nim wierzch dania. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie dzieł na porcję i zachwycaj się smakiem. Sprawdź, co wyjdzie z wody i herbatników oraz dowiedz się jaką ofertę przygotowała dla ciebie Biedronka

gotowe mięso mielone.jpg
YouTube/@Pyszne na stole