Przekładam mięso ziemniakami i wsadzam do piekarnika. 100 razy bardziej wolę to danie od klasycznych mielonych
Mielone podane na obiad nie musi być nudne. Znam taki przepis, który zachwyci całą twoją rodzinę twoją rodzinę. Przygotowanie jest tak proste, że całość zrobić w mniej niż 30 minut. Koniecznie sprawdź mój sposób, podziękujesz mi później.
Danie lepsze niż kotlety mielone
Kotlety mielone znajdują się w czołówce tradycjach polskich dań. Nic dziwnego ich smak w połączeniu z dodatkami w postaci ziemniaków i surówki jest nie do podrobienia. Trudno się z tym nie zgodzić. Przez wiele lat było to jedno z moich ulubionych dań, ale…
Niedawno odkryłem przepis na coś zupełnie lepszego, a w dodatku to danie robi się znacznie szybciej, bo wystarczy umieścić je w piekarniku. W smaku przypomina tradycyjne mielone.
Rząd planuje zniesienie zakazu handlu w niedzielę. Dla pracowników sklepów szykują się zmianyCo będzie ci potrzebne?
Do przygotowania tego pysznego danie, będziesz, potrzebowała przede wszystkim mięsa mielonego i ziemniaków. Oprócz tego potrzebne będą ci składniki z listy poniżej. Tylko o niczym nie zapomnij. Dopiero wszystkie razem tworzą to niesamowite smak tego dania.
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 800 mielonego mięsa
- 100 g żółtego sera
- 60 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Przepis na niezwykłe mielone
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie przełóż je do garnka z wodą, posól i zacznij gotować. Trzymaj je we wrzątku ok. 10 minut.
Ziemniaki pokrój na plastry o grubość 5 milimetrów. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Spód oraz boki naczynia obłóż plastrami z ziemniaków.
Do miski włóż mięso mielone. Dopraw je odrobiną gałki muszkatołowej, mieloną słodką papryką oraz pieprzem i solą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj kulki o średnicy około 4 centymetrów.
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Każdą kulkę oddziel plastrem ziemniaka jak na zdjęciu poniżej. Na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i stwórz zasmażkę. Wlej mleko i dopraw solą oraz pieprzem. Podgrzewaj do momentu zgęstnienia.
Gotowym sosem polej mięso z ziemniakami. Na dużych oczkach tarki zetrzyj żółty ser i posyp nim wierzch dania. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie dzieł na porcję i zachwycaj się smakiem. Sprawdź, co wyjdzie z wody i herbatników oraz dowiedz się jaką ofertę przygotowała dla ciebie Biedronka.