Smakosze.pl Porady Wbij widelec w pomidora i ustaw nad kuchenką. Po kilkunastu sekundach nie uwierzysz własnym oczom
youtube.com/@5minutoweRozrywki

Wbij widelec w pomidora i ustaw nad kuchenką. Po kilkunastu sekundach nie uwierzysz własnym oczom

15 stycznia 2024

Chcesz pozbyć się powszechnego problemu zaledwie w kilka sekund? Koniecznie zapoznaj się z poniższym trikiem. Od kiedy go poznałem nie stosuję już innych sposobów. Tobie też to polecam.

Wystarczy wbić w pomidora widelec

Pomidory są powszechnie stosowane w naszej kuchni. Zajadamy je na surowo, w sałatkach, a także w sosach i zupach. Nie zawsze jednak wystarczy jedynie umyć i pokroić warzywo Czasami przepis wymaga jeszcze jednego, nieco uciążliwego działania.

Zdarza się, że koniecznością jest pozbycie się skórki z pomidora. Najczęściej w tym celu parzy się te warzywa we wrzątku. Moja metoda jest jednak łatwiejsza i dużo szybsza. Chcesz poznać szczegóły? Koniecznie czytaj dalej.

opalanie pomidora nad gazem
youtube.com/@5minutoweRozrywki
Ciasto z brzoskwiniami, które uwielbiam piec, bo robi się niemal samo. Znika w mig

Obieranie pomidorów nie jest takie proste

Dostępne zazwyczaj w handlu warzywa nie ułatwiają nam sprawy . Wiele odmian pomidorów tworzonych jest właśnie po to, by były wytrzymałe. Przypływają do nas z daleka w kontenerach morskich i handlowcy robią wszystko , by uniknąć ryzyka ich potłuczenia.

W efekcie pomidory selekcjonowane są tak, by były twarde, a nie miękkie i soczyste . Twardy miąższ jeszcze mocniej trzyma się twardej skórki i kłopoty z obieraniem gotowe. Jak zatem pozbyć się skórki prosto i skutecznie ? Wystarczy sztuciec i podstawowe wyposażenie każdej kuchni.

Opalanie nad ogniem

Rozwiązaniem było zawsze nacięcie skórki i zalanie pomidora wrzątkiem w nieco większym naczyniu . Pomidor odmaczał się w ten sposób, aż skórka zaczęła schodzić. Nie na wszystkie odmiany to jednak działa, a dodatkowo „rozgotowuje” pomidora w garnuszku . Przy obieraniu wyślizguje się on z rąk, a robota staje się brudna i nieprzyjemna .

Zacząłem więc ostatnio eksperymentować z nowym rozwiązaniem. Chodzi o opalanie pomidora nad ogniem bez użycia wody. Podobny sposób prezentuje youtube'owy kanał 5-minutowe sztuczki, z którego zaczerpnęliśmy ilustrację do tego tekstu. Kiedy opiekamy pomidora nad ogniem, należy oczywiście nabić go na widelec, żeby się nie poparzyć . Następnie umieszczamy go nad płomieniem i czekamy, aż skórka zacznie wysychać i napinać się. W końcu pęknie.

Przytrzymujemy go jeszcze przez chwilę i możemy powoli próbować zdjąć skórkę. Jeśli nie zejdzie po dobroci – opiekamy jeszcze przez chwilę. Efekt jest podobny w obu wypadkach – w kąpieli i nad ogniem. Drugi daje jednak o tyle lepsze rezultaty, że otrzymujemy pomidora, który nie jest rozmoczony .

To mięso jest najlepsze do zrobienia zupy ogórkowej . Takie przechowywanie pieczywa może przynieść tylko szkody .

obrane pomidory.jpg
Canva / liuboirt
Te rogaliki mogę zajadać o każdej porze dnia. Składnika, z którego robię ciasto nikt się nie spodziewa
Te pączki są delikatne jak obłok i mają mniej kalorii. Zawsze robię je na tłusty czwartek
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy