Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nigdy nie przechowuj w ten sposób pieczywa. Zrobi się zbite i twarde, wiele osób o tym nie wie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.01.2024 09:29

Nigdy nie przechowuj w ten sposób pieczywa. Zrobi się zbite i twarde, wiele osób o tym nie wie

chleb
Canva/lucentius

Wczoraj kupiłaś świeże pieczywo, a dzisiaj jest twarde jak skała? Być może popełniasz powszechny błąd związany z przechowywaniem. Sprawdź co zrobić, by chleby i bułki dłużej pozostawały świeże. Wszystkie szczegóły znajdziesz w poniższym artykule.

Chleb musi być świeży

Nie wyobrażamy sobie śniadania bez pieczywa. Chleb jest podstawą naszego jadłospisu i nie ma dnia, w którym byśmy go nie jedli. Najbardziej cenimy pieczywo, które jest smaczne i takie, które najdłużej zachowuje świeżość.

Nieprawidłowe przechowywanie żywności to problem, który obecny jest w wielu domach. Przez proste uchybienia wiele jedzenia marnuje się lub staje się zwyczajnie niesmaczne. Chcesz wiedzieć, jak mieć pod ręką zawsze pyszny i chrupiący wypiek? Koniecznie kontynuuj lekturę.

piekarnia.jpg
Canva/@drxy
Ścieram marchew i mieszam ją z prostymi dodatkami. O przepis na moje ciasteczka zabiega nawet teściowa

Jak nie przechowywać pieczywa?

Nigdy nie trzymaj bułek lub chleba w foliowym worku. Takie przechowywanie pieczywa zabija jego świeżość i chrupkość. Dzieje się tak, bo worki są na tyle szczelne, że nie zapewniają dostępu do powietrza. 

Pod żadnym pozorem nie wkładaj też chleba do lodówki. To gorsze niż przechowywanie go w foliowym worku. Pomyślałaś pewnie, że skoro lodówka zachowuje świeżość wędlin i warzyw to z chlebem będzie podobnie. A tu klapa. Lodówka sprawia, że pieczywo traci swoją miękkość. Zamienia nasz ulubiony chleb w twardą i zbitą jak kamień masę. 

Najlepsza metoda na przechowywanie pieczywa

Założę się, że swoje pieczywo przechowujesz w chlebaku? Nie jest to nic dziwnego, bo większość z nas tak robi. Przy jego zakupie zwróć uwagę, aby posiadał otwory, które zapewnią pieczywu cyrkulację powietrza. Bez tego ani rusz. Dopiero wtedy chlebak będzie miał odpowiednie zastosowanie.

Absolutnie najlepszym sposobem na przechowywanie chleb jest lniany woreczek. Naturalny materiał zapewnia przepływ powietrza, zachowując przy tym chrupkość i smak pieczywa. W połączeniu z dobrym chlebakiem będzie najlepszą metodą na przechowywanie chleba i bułek. Sprawdź, jak zrobić ciasteczka z marchwi oraz sposób na domową mozzarellę.

chlebak.jpg
Canva/@Firmafotografen