Smakosze.pl Produkty Wędkarze nim gardzą, a to superzdrowa ryba. Lepiej nie pomijaj “wodnego jeża”
Fot. Shutterstock

Wędkarze nim gardzą, a to superzdrowa ryba. Lepiej nie pomijaj “wodnego jeża”

25 października 2024

Rzadko można go kupić, ale częściej – samemu wyłowić. Jazgarz to niewielka, częsta w naszych wodach ryba. Warto zainteresować się nią ze względu na skład jej mięsa.

Jazgarz – wodny szkodnik

Sama nazwa jazgarza może być staropolskim nawiązaniem do słowa jeż. Tak czy inaczej, dziś określa się go właśnie tym słowem: wodny jeż. W przeciwieństwie do mięsnego jeża, ten rybny jest dość wyjątkowy, jeśli chodzi o skład.

Wędkarze nieprzesadnie go lubią. Wyjada im przynęty, jest przy tym niezwykle żarłoczny: potrafi zjeść nawet siedem razy więcej jedzenia , niż sam waży. Zastrzeżenia do jego działalności mają także ekolodzy: jazgarz wyjada ikrę innych ryb, więc zubaża przy tym ekosystem.

jazgarze

Sklep o. Rydzyka tylko dla bogaczy. Kilogram mąki kosztuje ponad 60 złotych, dalej jest tylko gorzej

Jazgarz – rzadki, ale jadalny

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by takiego rybnego jeża przyrządzić w domu. To chuda i smaczna ryba o niewielkim rozmiarze – nawet poniżej 20 cm. Jest też, niestety, trudny w obróbce, bo ościsty.

Wynagradza za to jednak dobrym, rybnym smakiem, a przede wszystkim właściwościami odżywczymi. Mało która ryba zawiera tyle selenu co właśnie jazgarz. Selen jest zaś w naszej diecie potrzebny do regulacji aktywności tarczycy, na odporność i do właściwego funkcjonowania enzymów, które potrafią złagodzić stres oksydacyjny komórek naszego ciała.

Wodny jeż

Prócz tego, wodny jeż dalej jest rybą , ze wszystkimi dobrymi konsekwencjami zdrowotnymi tego faktu. Jemy go więc także dla witaminy D3, wapnia, jodu i fosforu. Rybne tłuszcze są także o wiele zdrowsze niż te zwierząt lądowych.

Właściwości jazgarza znane są w kuchni rosyjskiej, gdzie przygotowuje się z jego udziałem tradycyjną zawiesistą zupę rybną uchę . Bulion ze słodkowodnych ryb, w tym właśnie wodnego jeża, gotowany jest z warzywami i przyprawami. Dodaje się do niego kawałki większych ryb (jak lin czy szczupak) i podaje z plasterkiem cytryny.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki bez zawijania i halloweenowe paluchy wiedźmy .

zupa rybna

Dietetyk Wrzosek zdradził najlepsze gotowe dania z Żabki. To możesz jeść bez wyrzutów sumienia
W PRL-u jadł każdy, dzisiaj nikt młody o nim nie pamięta. Kultowy deser ma boskie właściwości
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy