Zrób zamiast tradycyjnych gołąbków. Smak ten sam, a zaoszczędzisz mnóstwo pracy
Gołąbki to jedna z pysznych polskich tradycyjnych potraw. Jest jednak całkiem czasochłonna. Parzenie kapusty i zawijanie jej powoduje, że możemy całkiem stracić apetyt, umrzeć po drodze z głodu, a w najlepszym przypadku narobić w kuchni bałaganu. Jest jednak rada.
Gołąbki bez zawijania
Nie sposób nazwać czegoś gołąbkami, jeśli nie łączy w sobie smaków gotowanej kapusty, ryżu i mięsa. Dodatek posmaku zalewy pomidorowej jest przeważnie miłym bonusem. Za to, choć może nie każdy purysta się z tym zgodzi, zawijanie nie jest warunkiem koniecznym prawdziwych gołąbków.
Dlatego czasem można pokusić się o lekkie oszustwo. W tym przepisie to nie kapustę faszerujemy mięsem, ale odwrotnie. Osiągamy więc potrawę z tych samych składników, jednak mniejszym wysiłkiem.
Wsyp sól do woreczka i zabierz na cmentarz. Przydatny trik na Wszystkich ŚwiętychGołąbkowy smak z piekarnika
Choć gołąbki takie można dusić, najłatwiej przyrządzić je w piekarniku. Dzięki temu przygotowanie obiadu nie prowadzi do nadmiernego bałaganu w kuchni. Dlatego przepis ten jest genialny w swojej prostocie.
Składniki
- 1 kg mielonej wieprzowiny
- 1 kg kapusty
- 200 g ryżu
- 1 cebula
- 2 jajka
- 80 ml oleju
- 3 ząbki czosnku
- 80 g przecieru pomidorowego
- Bulionetka lub domowa wegeta
- Sól, pieprz
Pieczone mięso mielone
Kapustę kroimy na kawałki tak, by zmieściła się w garnku. Zalewamy ją wrzątkiem, solimy i gotujemy ok. 10 minut. Cedzimy i odstawiamy do przestudzenia.
Kapustę odciskamy z wody. Razem z cebulą i czosnkiem drobno siekamy. Mięso mielone rozdrabniamy rękami, dolewając odrobinę wody, by rozluźniło się i napowietrzyło. Ryż płuczemy na sitku, ale nie gotujemy.
Wszystkie te składniki łączymy w misce. Dodajemy jajka i 50 ml oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na kleistą masę. Z mięsa formujemy kotleciki i układamy, zachowując odstępy, w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W dwóch litrach wody rozpuszczamy bulionetkę i przecier pomidorowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy roztworem kotlety w naczyniu. Gołąbki pieczemy przez ok. 60 minut.
Wypróbuj też przepisy na racuchy z dynią i pierogi ze śledziem.