Weź arbuza i dodaj do niego jajka. Rezultat przejdzie najśmielsze oczekiwania
Arbuz najlepiej smakuje podczas upałów. Jednak warto zrobić z niego też smakołyk, który umili nam wakacyjny czas. Cała rodzina polubi ten przysmak. Wystarczy, że wlejesz do uwielbianego owocu jajka.
Arbuz w nowym i pysznym wydaniu
Lubisz jeść arbuza? Ja za nim przepadam, bo jest słodki, soczysty i doskonale gasi pragnienie w czasie upałów. Jednak ten owoc odkryłam na nowo dzięki temu przepisowi . W takim wydaniu arbuza wcześniej nie jadałam. Do owocu dodaję jajka i kilka składników.
Efekt zaskakuje, ale jest smaczny. Powstają ciasteczka pełne arbuzowego smaku. Rodzina je polubiła, dlatego często je robię . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Nur'un Yemek Tarifleri. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Jak zrobić ciasteczka z arbuza?
Składniki:
- 2 grube plastry arbuza
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka drożdży
- 1 łyżka cukru białego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 szklanek mąki
- szczypta soli
- olej do smażenia
Z plastrów arbuza pozbądź się skórek, pokrój plastry na kawałki i ułóż na patelni. Owoc przez chwilę podgrzewaj. Następnie zdejmij z patelni i zblenduj . Przecedź go i wlej do miski. Wsyp drożdże, cukier biały oraz waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Dodaj szczyptę soli, wbij jajka i połącz składniki. Dołóż miękkie masło i wsyp mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto . Możesz dosypać trochę mąki. Następnie przełóż ciasto do miski i przykryj. Odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut.
Ciasteczka najlepsze na letni deser
Po upływie tego czasu ciasto dalej wyrabiaj, a potem rozwałkuj na grubość półtora centymetra . Następnie z ciasta wycinaj koła przy pomocy szklanki. Ze środka ciasta wytnij malutkie kółka.
Teraz ciastka będą przypominać donaty. Odstaw je na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasteczka smaż w głębokim oleju . Powinny uzyskać rumiany kolor. Ciasteczka wychodzą pyszne i mają arbuzowy smak. Pisaliśmy o tym, jak zrobić letni obiad z mięsa i fasolki szparagowej. Radziliśmy, jak zrobić zupę ogórkową najlepszą na upały.