Smakosze.pl Przepisy Weź arbuza i dodaj do niego jajka. Rezultat przejdzie najśmielsze oczekiwania
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Weź arbuza i dodaj do niego jajka. Rezultat przejdzie najśmielsze oczekiwania

10 lipca 2024

Arbuz najlepiej smakuje podczas upałów. Jednak warto zrobić z niego też smakołyk, który umili nam wakacyjny czas. Cała rodzina polubi ten przysmak. Wystarczy, że wlejesz do uwielbianego owocu jajka.

Arbuz w nowym i pysznym wydaniu

Lubisz jeść arbuza? Ja za nim przepadam, bo jest słodki, soczysty i doskonale gasi pragnienie w czasie upałów. Jednak ten owoc odkryłam na nowo dzięki temu przepisowi . W takim wydaniu arbuza wcześniej nie jadałam. Do owocu dodaję jajka i kilka składników.

Efekt zaskakuje, ale jest smaczny. Powstają ciasteczka pełne arbuzowego smaku. Rodzina je polubiła, dlatego często je robię . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Nur'un Yemek Tarifleri. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

arbuz
Fot. Canva/banjongseal324
Wachowicz co rano wypija 1 szklankę. W tym napoju tkwi sekret jej młodego wyglądu

Jak zrobić ciasteczka z arbuza?

Składniki:

  • 2 grube plastry arbuza
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka drożdży
  • 1 łyżka cukru białego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 szklanek mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Z plastrów arbuza pozbądź się skórek, pokrój plastry na kawałki i ułóż na patelni. Owoc przez chwilę podgrzewaj. Następnie zdejmij z patelni i zblenduj . Przecedź go i wlej do miski. Wsyp drożdże, cukier biały oraz waniliowy i dokładnie wymieszaj.

Dodaj szczyptę soli, wbij jajka i połącz składniki. Dołóż miękkie masło i wsyp mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj ciasto . Możesz dosypać trochę mąki. Następnie przełóż ciasto do miski i przykryj. Odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut.

Ciasteczka najlepsze na letni deser

Po upływie tego czasu ciasto dalej wyrabiaj, a potem rozwałkuj na grubość półtora centymetra . Następnie z ciasta wycinaj koła przy pomocy szklanki. Ze środka ciasta wytnij malutkie kółka.

Teraz ciastka będą przypominać donaty. Odstaw je na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasteczka smaż w głębokim oleju . Powinny uzyskać rumiany kolor. Ciasteczka wychodzą pyszne i mają arbuzowy smak. Pisaliśmy o tym, jak zrobić letni obiad z mięsa i fasolki szparagowej. Radziliśmy, jak zrobić zupę ogórkową najlepszą na upały.

ciasteczka
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
Natnij tak cukinię i wsadź plastry pomidorów. Ten obiad mogłabym jeść codziennie
Zamiast w bułce tartej, opanierował schab w tym produkcie. „Świetnie to wygląda i smakuje”
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy