Weź bagietkę i kiełbaski, a następnie wlej tę mieszankę. Nie ma lepszego śniadania
Ciekawy pomysł na mięsno-jajeczno-bułczane śniadanie z gościnnymi występami topionego sera. Jajka są tak uniwersalnym produktem, że skłaniają do eksperymentów. Oto warte uwagi wyniki jednego z nich.
Zalej bułki jajkiem
To śniadanie – jak kilka innych wariantów – inspirowane jest klasycznym francuskim przepisem na tost francuski, czyli pain perdu . Potrawa ta, której nazwa oznacza dokładnie „chleb stracony” i jest sposobem na ożywianie czerstwego pieczywa poprzez zalanie go jajkiem i usmażenie.
W tej wariacji danie jest dodatkowo faszerowane kiełbaskami . Dodatkiem jest też starty ser. Wszystko to składa się na sycące śniadanie na gorąco, które da dużo energii na nadchodzący dzień.
Nie-francuski tost
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Użyte są tam w roli wkładki mięsnej parówki. Można oczywiście użyć dowolnego rodzaju kiełbasek.
Składniki
- Kilka kromek bagietki lub bułki wrocławskiej
- 4-5 kiełbasek lub parówek
- 2-3 jajka
- 100 g cheddara
- 100 g mozzarelli w kostce
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Tosty śniadaniowe z kiełbaskami
Bułki kroimy w dość grube kromki – ok. 3 cm . Kiełbaski lub parówki dzielimy na odcinki o tej samej długości. Bułki wydrążamy – w tym przepisie miąższ nie jest potrzebny, warto jednak zostawić go trochę razem ze skórą, by potrawa była bardziej mięsista.
W misce rozbijamy jajka na puszystą masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami . Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Oba gatunki dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło. Skórki układamy na niej obok siebie . W środku, na sztorc, miejsce koło miejsca układamy kiełbaski. Takie foremki zalewamy jajeczną masą, pomagając jej dostać się w zakamarki.
Kromki smażymy na średnim ogniu przez kilka minut , po czym delikatnie obracamy. Po kolejnych kilku minutach smażenia bułki powinny być rumiane z obu stron. To znak, że są gotowe do podania.
Wypróbuj też przepisy na obiadowy omlet z warzywami i surówkę z malinowym dressingiem według Ewy Wachowicz .