Smakosze.pl Przepisy Weź bagietkę i kiełbaski, a następnie wlej tę mieszankę. Nie ma lepszego śniadania
fot. youtube.com/smacznytv

Weź bagietkę i kiełbaski, a następnie wlej tę mieszankę. Nie ma lepszego śniadania

23 czerwca 2024

Ciekawy pomysł na mięsno-jajeczno-bułczane śniadanie z gościnnymi występami topionego sera. Jajka są tak uniwersalnym produktem, że skłaniają do eksperymentów. Oto warte uwagi wyniki jednego z nich.

Zalej bułki jajkiem

To śniadanie – jak kilka innych wariantów – inspirowane jest klasycznym francuskim przepisem na tost francuski, czyli pain perdu . Potrawa ta, której nazwa oznacza dokładnie „chleb stracony” i jest sposobem na ożywianie czerstwego pieczywa poprzez zalanie go jajkiem i usmażenie.

W tej wariacji danie jest dodatkowo faszerowane kiełbaskami . Dodatkiem jest też starty ser. Wszystko to składa się na sycące śniadanie na gorąco, które da dużo energii na nadchodzący dzień.

masa jajeczna
fot. youtube.com/smacznytv
Moja mama je tę zupę i schudła już 2 kg. Jest prosta i bardzo sycąca

Nie-francuski tost

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Użyte są tam w roli wkładki mięsnej parówki. Można oczywiście użyć dowolnego rodzaju kiełbasek.

Składniki

  • Kilka kromek bagietki lub bułki wrocławskiej
  • 4-5 kiełbasek lub parówek
  • 2-3 jajka
  • 100 g cheddara
  • 100 g mozzarelli w kostce
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Tosty śniadaniowe z kiełbaskami

Bułki kroimy w dość grube kromki – ok. 3 cm . Kiełbaski lub parówki dzielimy na odcinki o tej samej długości. Bułki wydrążamy – w tym przepisie miąższ nie jest potrzebny, warto jednak zostawić go trochę razem ze skórą, by potrawa była bardziej mięsista.

W misce rozbijamy jajka na puszystą masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami . Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Oba gatunki dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy masło. Skórki układamy na niej obok siebie . W środku, na sztorc, miejsce koło miejsca układamy kiełbaski. Takie foremki zalewamy jajeczną masą, pomagając jej dostać się w zakamarki.

Kromki smażymy na średnim ogniu przez kilka minut , po czym delikatnie obracamy. Po kolejnych kilku minutach smażenia bułki powinny być rumiane z obu stron. To znak, że są gotowe do podania.

Wypróbuj też przepisy na obiadowy omlet z warzywami i surówkę z malinowym dressingiem według Ewy Wachowicz .

tosty z parówkami
fot. youtube.com/smacznytv
Zdrowa i smaczna ryba, rzadko wybierana. Polacy nie doceniają jej walorów
Taką samą surówkę jadłem w chińskiej restauracji. Dzięki temu dodatkowi smakuje wspaniale
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy