Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję pomidory, ziemniaki i cebulę, a następnie wlewam tę mieszankę. Ostatnio to mój ulubiony obiad
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.06.2024 20:41

Kroję pomidory, ziemniaki i cebulę, a następnie wlewam tę mieszankę. Ostatnio to mój ulubiony obiad

zalewanie pomidorów masą
fot. youtube.com/kostlichehausrezepte

Niezwykle szybkie i proste danie jajeczne jest świetnym ratunkiem, kiedy trzeba wymyślić szybki obiad po zabieganym dniu (lub w jego trakcie). Taki przepis sprawdzi się świetnie na każdy posiłek, jest przy tym łatwy i niedrogi w przygotowaniu.

Frittata na obiad

Jest mnóstwo dań doskonale nadających się na obiad inspirowanych frittatą. Ta włoska potrawa jest uważana za śniadaniową, bo jej podstawą są jajka. Jednak przygotowana tak, jak w naszym przepisie, sprawdzi się świetnie także na obiad.

Podstawowa frittata to masa jajeczna wylana na patelnię z dodatkowymi składnikami, które stanowią jakby farsz. Masę taką zapiekamy jak omlet. W przepisach takich jak nasz masa, zapieczona z obu stron, jest przy okazji bardziej esencjonalna dzięki dodatkowi śmietany i ziemniaków.

plastry warzyw
fot. youtube.com/kostlichehausrezepte
Robię ten sernik na zimno tylko z 2 składników. Szybciej i łatwiej się nie da

Szybkie danie jajeczne

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Köstliche Hausrezepte, gdzie taka frittata jest dodatkowo posypana startą mozzarellą i oregano.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • Kilka małych pomidorków
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • Sól, pieprz, przyprawy, olej

Obiad z jajek

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pomidory i cebulę zaś w nieco grubsze plastry. Na patelni na oleju układamy warstwę cebuli, przykrywamy ciasno pomidorami i ziemniakami.

Do miski wybijamy jajka i ubijamy. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojone drobno małe pomidorki. Ubijamy na puszystą masę, dodajemy jogurt lub śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami.

Patelnię stawiamy na palniku o niewielkiej mocy. Podgrzewamy chwilę, zalewamy warzywa masą jajeczną i wyrównujemy ją, nie mieszając, by dostała się ona między plastry ziemniaków i pomidorów.

Patelnię nakrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, do miękkości ziemniaków. Po upływie tego czasu przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy, a następnie zsuwamy frittatę surową stroną w dół z powrotem na patelnię.

Po kolejnych pięciu minutach obiad jest gotowy. Frittatę można podawać z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Można na powierzchni zapiec też nieco startego sera.

Wypróbuj też przepisy na ciasto budyniowe bez pieczenia i paluszki ziemniaczane.

frittata obiadowa
fot. youtube.com/kostlichehausrezepte