Kroję pomidory, ziemniaki i cebulę, a następnie wlewam tę mieszankę. Ostatnio to mój ulubiony obiad
Niezwykle szybkie i proste danie jajeczne jest świetnym ratunkiem, kiedy trzeba wymyślić szybki obiad po zabieganym dniu (lub w jego trakcie). Taki przepis sprawdzi się świetnie na każdy posiłek, jest przy tym łatwy i niedrogi w przygotowaniu.
Frittata na obiad
Jest mnóstwo dań doskonale nadających się na obiad inspirowanych frittatą. Ta włoska potrawa jest uważana za śniadaniową, bo jej podstawą są jajka. Jednak przygotowana tak, jak w naszym przepisie, sprawdzi się świetnie także na obiad.
Podstawowa frittata to masa jajeczna wylana na patelnię z dodatkowymi składnikami, które stanowią jakby farsz. Masę taką zapiekamy jak omlet. W przepisach takich jak nasz masa, zapieczona z obu stron, jest przy okazji bardziej esencjonalna dzięki dodatkowi śmietany i ziemniaków.
Robię ten sernik na zimno tylko z 2 składników. Szybciej i łatwiej się nie daSzybkie danie jajeczne
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Köstliche Hausrezepte, gdzie taka frittata jest dodatkowo posypana startą mozzarellą i oregano.
Składniki
- 4 jajka
- 2 ziemniaki
- 2 pomidory
- Kilka małych pomidorków
- 1 duża cebula
- 1 pęczek cebuli dymki
- 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- Sól, pieprz, przyprawy, olej
Obiad z jajek
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pomidory i cebulę zaś w nieco grubsze plastry. Na patelni na oleju układamy warstwę cebuli, przykrywamy ciasno pomidorami i ziemniakami.
Do miski wybijamy jajka i ubijamy. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojone drobno małe pomidorki. Ubijamy na puszystą masę, dodajemy jogurt lub śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami.
Patelnię stawiamy na palniku o niewielkiej mocy. Podgrzewamy chwilę, zalewamy warzywa masą jajeczną i wyrównujemy ją, nie mieszając, by dostała się ona między plastry ziemniaków i pomidorów.
Patelnię nakrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, do miękkości ziemniaków. Po upływie tego czasu przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy, a następnie zsuwamy frittatę surową stroną w dół z powrotem na patelnię.
Po kolejnych pięciu minutach obiad jest gotowy. Frittatę można podawać z sosem pomidorowym lub jogurtowym. Można na powierzchni zapiec też nieco startego sera.
Wypróbuj też przepisy na ciasto budyniowe bez pieczenia i paluszki ziemniaczane.