Weź ciasto francuskie, budyń i brzoskwinie. Ciasto Napoleona jest hitem
Prosty przepis na ciasto inspirowane klasyczną francuską napoleonką. Przygotowany z łatwo dostępnych składników szybki deser przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy. Wzbogacona brzoskwiniami z puszki, taka szybka kremówka jest świetnym trzecim daniem na co dzień.
Ciasto Napoleona na co dzień
Napoleonka , zwana też ciastem Napoleona , to jedna z klasycznych pozycji wykwintnej kuchni francuskiej. Dziś, kiedy ciasto francuskie jest łatwo dostępnym gotowym produktem, przesunęła się raczej do kategorii dań codziennych. Zwłaszcza w takim łatwym wariancie.
Typowa napoleonka serwowana jest w postacji monoporcji. W tym prostym przepisie przygotowujemy ją jednak jako ciasto, które zresztą bardzo efektownie prezentuje się na stole. Jego podstawą są brzoskwinie z puszki .
Ciasto z brzoskwiniami
Taką wersję pokazuje kanał Immer Appetitlich, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. O brzoskwiniach takich warto pamiętać, że są niezwykle słodkie. Ich zalewa to przecież nie żaden sos własny, ale syrop cukrowy. Można więc przygotować bardziej czasochłonną, ale mniej słodką wersję ciasta ze świeżymi owocami .
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 130 g cukru
- 100 g skrobi kukurydzianej
- 750 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Cukier puder do posypania
Ciasto jak za Napoleona
Oba arkusze ciasta francuskiego wypiekamy przed przygotowaniem ciasta. W pierwszym wykrawamy koło wielkości dobranej do formy, w której będziemy przygotowywać ciasto. W środku wykrawamy koło o średnicy ok. 10 cm.
Powstały wierzch ciasta nakrawamy na ósemki i posypujemy cukrem. Całość wypiekamy w 180 stopniach przez 20 minut . W drugim cieście wykrawamy tylko duże koło i wypiekamy, nakłute widelcem. Oba spody studzimy.
Do rondelka wlewamy mleko, wbijamy jajko i mieszamy. Dodajemy połowę cukru i aromat waniliowy i 50 g skrobi kukurydzianej. Mieszamy budyń, aż zgęstnieje. Kiedy będzie miało konsystencję kremu na ciasto, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie przykrywamy folią spożywczą na dotyk, by nie schło.
Brzoskwinie kroimy w mniejszą kostkę. Wrzucamy do rondelka , zalewamy miarką syropu i ewentualnie dodajemy nieco cukru. Dusimy, dodając skrobię kukurydzianą. Wszystkie składniki studzimy.
Formę wykładamy spodem do ciasta, nakładamy warstwę budyniową, a następnie warstwę brzoskwiń. Przykrywamy drugim okręgiem z ciasta francuskiego. Wstawiamy do lodówki na kilka godizn do pełnego stężenia.
Deser wyjmujemy na talerz. Pozostałe skrawki kruszymy na wiórki. Okładamy nimi boki ciasta, by się przykleiły.
Wypróbuj też przepisy na zupę z pulpetami i wegański smalec .