Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ostatnio moja ulubiona zupa. Gdy ją podaję, nie robię drugiego dania
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.09.2024 06:00

To ostatnio moja ulubiona zupa. Gdy ją podaję, nie robię drugiego dania

zupa z klopsikami
fot. Shutterstock/Anna Shelpuva

Oto przepis na zupę, która wystarczy za cały obiad. Jest równie pożywna co esencjonalna w smaku. Wszystko dzięki solidnej mięsnej wkładce z pulpecików.

Zupa z pulpecikami

Takie zupy rozpowszechnione są na całym świecie. Doskonałą, sycącą wersję z baraniną spotkać można na Kaukazie, ale jest też wariant meksykański, z zupełnie innej strony świata. Tutaj pokazujemy ją w całkiem swojskiej wersji.

Jej popularność nie powinna zresztą dziwić. To doskonałe jednogarnkowe danie, które łatwo odgrzewać i przygotować na zapas. Gotowanie zaś to technika, która pozwala wydobyć maksimum smaku i wartości odżywczych z dostępnych składników.

zupa z kulkami mięsnymi

Folię aluminiową zwiń w kulkę i włóż do szafy. Efekty zdumiewają każdego

Pożywna zupa z mięsem

Zgodnie ze wschodnią tradycją, zupę taką należałoby przygotowywać z baraniny. To oczywiście świetny pomysł, lecz także trudny do realizacji, bo mięso to rzadko występuje w sprzedaży. Używamy więc dowolnego mięsa mielonego.

Składniki

  • ¼ kg mięsa mielonego
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebule
  • 1 marchewka
  • Duży kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz, majeranek

Zupa z mielonym mięsem

Jedną cebulę ścieramy na tarce i odkładamy do pulpetów. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy wywarem i doprowadzamy do wrzenia.

W międzyczasie na patelni podsmażamy na maśle pozostałe warzywa. Kiedy zaczną robić się miękkie, dodajemy je do ziemniaków i deglasujemy patelnię. Gotujemy przez kilka minut, w międzyczasie przygotowując pulpeciki.

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy jajko i cebulę. Wyrabiamy na kleistą masę.

Z mięsnej masy formujemy kulki. Dodajemy je do zupy. Razem z ziemniakami i warzywami gotujemy przez ok. 15 minut, do miękkości ziemniaków.

Wypróbuj też przepisy na zupę z batatów i szybkie ciasto ze śliwkami.

zupa z pulpetami