Weź cukinię, pokrój na plastry i wydrąż łyżką. Ten patent zasługuje na nagrodę
Lubisz cukinię? Zrób z niej to smakowite danie. Warzywo pokrój w plastry, wydrąż łyżką, a wkrótce na twój stół trafi pyszne danie z tego znakomitego przepisu. Warto go poznać i wypróbować w swojej kuchni.
Przepis na sukces, czyli cukinia pełna smaku
Cukinia kojarzy się z wiosną i apetycznymi daniami . Zwykle robi się z niej placki, surówki lub dodaje się to warzywo do kotletów mielonych. Warto jednak poznać zupełnie nowy przepis . Dzięki niemu cukinię odkryjesz na nowo . W takiej wersji jeszcze jej nie jadłeś.
Dlatego weź cukinię, pokrój na plastry i wydrąż łyżką. Przyrządź apetyczny farsz z ziemniaka, papryki i pomidora. Danie zapiecz w piekarniku i zjedz ze smakiem . Ten patent na cukinię warto docenić. Zasługuje na nagrodę. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Nur'un Yemek Tarifleri. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić wydrążoną cukinię z nadzieniem?
Składniki:
- 3 cukinie
- 6 jajek
- 1 ząbek czosnku
- 1 ziemniak
- 1 zielona papryka
- 1 pomidor
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia cukinii na grube plastry. Wydrąż je łyżką i wstaw do naczynia żaroodpornego, wcześniej posmarowanego olejem . Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. W tym czasie posiekaną cebulę podsmaż na oleju, dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka i smaż jeszcze 3 minuty.
Dołóż posiekany ząbek czosnku, paprykę i smaż jeszcze 2 minuty. Warzywa dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Dołóż koncentrat pomidorowy i duś wszystko pod przykryciem około 5 minut . Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Upieczone cukinie wyjmij z piekarnika. Część nadzienie połóż na dno naczynia, a do części dodaj straty żółty ser i wymieszaj.
Cukinia w wyjątkowo pysznym wydaniu
Nadzienie z serem nałóż do wydrążonych cukinii do ¾ wysokości warzywa. Do każdej cukinii wbij jajko, wsyp starty żółty ser i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania.
Mięciutkie cukinie pełne wyśmienitego nadzienia o wyrazistym smaku warto podać na obiad lub kolację . Dzięki temu przepisowi zrobisz cukinie w wydaniu, w jakim jeszcze jej nie jadłeś. Pyszna i aromatyczna będzie idealna na rodzinny posiłek. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kurczaka zapiekanego w cebuli. Informowaliśmy, gdzie nad Bałtykiem Tomasz Strzelczyk je najlepszą rybę i to od 20 lat.