Smakosze.pl Przepisy Weź cukinię, pokrój na plastry i wydrąż łyżką. Ten patent zasługuje na nagrodę
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Weź cukinię, pokrój na plastry i wydrąż łyżką. Ten patent zasługuje na nagrodę

29 maja 2024

Lubisz cukinię? Zrób z niej to smakowite danie. Warzywo pokrój w plastry, wydrąż łyżką, a wkrótce na twój stół trafi pyszne danie z tego znakomitego przepisu. Warto go poznać i wypróbować w swojej kuchni.

Przepis na sukces, czyli cukinia pełna smaku

Cukinia kojarzy się z wiosną i apetycznymi daniami . Zwykle robi się z niej placki, surówki lub dodaje się to warzywo do kotletów mielonych. Warto jednak poznać zupełnie nowy przepis . Dzięki niemu cukinię odkryjesz na nowo . W takiej wersji jeszcze jej nie jadłeś.

Dlatego weź cukinię, pokrój na plastry i wydrąż łyżką. Przyrządź apetyczny farsz z ziemniaka, papryki i pomidora. Danie zapiecz w piekarniku i zjedz ze smakiem . Ten patent na cukinię warto docenić. Zasługuje na nagrodę. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Nur'un Yemek Tarifleri. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

cukinia
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
Nacieram plastry karkówki przyprawami i układam na ziemniakach. Wychodzi lepiej niż z grilla

Jak zrobić wydrążoną cukinię z nadzieniem?

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 6 jajek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 zielona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia cukinii na grube plastry. Wydrąż je łyżką i wstaw do naczynia żaroodpornego, wcześniej posmarowanego olejem . Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. W tym czasie posiekaną cebulę podsmaż na oleju, dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka i smaż jeszcze 3 minuty.

Dołóż posiekany ząbek czosnku, paprykę i smaż jeszcze 2 minuty. Warzywa dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Dołóż koncentrat pomidorowy i duś wszystko pod przykryciem około 5 minut . Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. Upieczone cukinie wyjmij z piekarnika. Część nadzienie połóż na dno naczynia, a do części dodaj straty żółty ser i wymieszaj.

Cukinia w wyjątkowo pysznym wydaniu

Nadzienie z serem nałóż do wydrążonych cukinii do ¾ wysokości warzywa. Do każdej cukinii wbij jajko, wsyp starty żółty ser i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania.

Mięciutkie cukinie pełne wyśmienitego nadzienia o wyrazistym smaku warto podać na obiad lub kolację . Dzięki temu przepisowi zrobisz cukinie w wydaniu, w jakim jeszcze jej nie jadłeś. Pyszna i aromatyczna będzie idealna na rodzinny posiłek. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kurczaka zapiekanego w cebuli. Informowaliśmy, gdzie nad Bałtykiem Tomasz Strzelczyk je najlepszą rybę i to od 20 lat.

cukinia
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
Mateusz Gessler otwiera nową restaurację. 1 szczegół zaskoczy wszystkich
Kroję kiwi, wlewam jajko i odpalam blender. Wszystkich zaskakuje, co z tego powstaje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy