Weź cytrynę i wyciśnij do śmietany. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Jaka jest różnica między śmietanką i śmietaną? Entuzjaści tego kuchennego triku z cytryną powiedzieliby, że właściwie żadna. I choć nie jest to do końca prawda, patent może często okazać się pomocny.
Śmietanka i śmietana
Jedna z lekcji, którą odrobić muszą początkujący kucharze, to odróżnianie słodkiej i kwaśnej śmietany . Ta pierwsza nazywana bywa często śmietanką. Nadaje się do ubijania, do deserów i do kawy, jest rzeczywiście słodkawa w smaku, ale jej nazwa pochodzi właśnie od tego, że nie została zakwaszona.
W przeciwieństwie do niej kwaśna śmietana to efekt fermentacji tej słodkiej, odwirowanej z mleka . Kiedy kupujemy kubki produktów o zawartości tłuszczu 12, 18 lub 22, prawie zawsze jest to kwaśna śmietana. Śmietanka chlupocze w kubku lub kartonie i najczęściej zawiera 30 lub 36 proc. tłuszczu.
Jak ukwasić śmietanę
Wynika z tego, że większość z nas częściej ma w domach śmietanę kwaśną niż słodką . Według niektórych kucharzy jest to jednak błąd, bo słodka śmietana jest bardziej uniwersalna. Niektórzy to właśnie jej zapas przechowują w lodówce.
Kwaśna śmietana zabiela często nasze zupy . W Polsce przyjęło stosować się ją do niektórych surówek, jak np. ta z marchewki i jabłka , a także podawać choćby do naleśników na słodko. Jednak słodka śmietanka świetnie odnajduje się w rozmaitych sosach, a także przy deserach. Co więcej, łatwiej zakwasić słodką śmietanę niż przygotować słodką z kwaśnej. Wystarczy do tego sok z cytryny.
Zakwaszanie śmietanki
Z kubka lub kartonu śmietanki odlewamy do miseczki tyle, ile akurat potrzebujemy kwaśnej śmietany . Dodajemy kroplami sok z cytryny, którego na jeden kubek potrzeba około dwóch łyżek. Kwas cytrynowy nie tylko dodaje kwaśnego posmaku śmietanie, lecz także ścina białka. Sprawia to, że produkt gęstnieje i wkrótce przypomina kupną „osiemnastkę”.
Na temat kwaszenia śmietany sokiem cytrynowym zdania są podzielone. Szybkie ścinanie śmietany sokiem z cytryny nie jest tym samym co fermentacja bakteriami kwasu mlekowego. Z drugiej strony, w naszych lodówkach marnuje się często sporo jedzenia. Jeśli szybkie zakwaszanie słodkiej śmietany ma być sposobem na to, by mniej ryzykować, przechowując tylko jeden rodzaj produktu w lodówce, może warto od czasu do czasu go próbować?
Wypróbuj też przepisy na ciasto Napoleona i roladę z mięsa mielonego .