Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozłóż płasko mięso mielone i posmaruj musztardą. To danie wymyślił jakiś geniusz
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.09.2024 07:00

Rozłóż płasko mięso mielone i posmaruj musztardą. To danie wymyślił jakiś geniusz

mięso mielone
fot. youtube.com/muttersrezepte

Oto łatwy sposób na klopsy z mięsa mielonego. Są łatwe w przygotowaniu i niezwykle pełne w smaku. Charakteryzują się też ciekawą formą, a jak wiadomo – takie elementy również sprawiają, że danie bardziej nam smakuje.

Nietypowy obiad z mięsa mielonego

Mięsna rolada to jednocześnie swojskie i bardzo nowatorskie danie. Mieszamy tu smaki często występujące w kotletach mielonych. Nowy sposób podania pozwala nam jednak zadbać o to, by danie nie było zbyt suche i dobrze wyglądało na talerzu.

Chodzi o sposób, w jaki przyrządzamy roladę, zamykając w jej środku boczek. Wytopiony z plastrów tłuszcz nasącza mięso mielone, dzięki czemu nie jest ono przesadnie rozeschnięte. Podobną funkcję pełnią inne dodatki w roladzie.

wałkowanie mięsa
fot. youtube.com/muttersrezepte
Strzelczyk z nagłym apelem. Padł ofiarą paskudnego oszustwa

Mięso mielone inaczej

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Mutter Rezept. Autorzy upraszczają tam przygotowanie obiadu, piekąc mięso na jednej blasze z warzywami i ziemniakami. Można w ten sposób oszczędzić czas i energię – własną oraz elektryczną.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 100 g plastrów boczku
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 3-4 ogórki kiszone i równej średnicy
  • Sól, pieprz, kmin rzymski, wędzona papryka

Mielona rolada mięsna

Do miski przekładamy mięso. Wybijamy jajko. Przyprawiamy do smaku i mieszamy składniki. Dodajemy dobrze odciśniętą z mleka bułkę i wyrabiamy całość na kleistą masę.

Cebulę kroimy w plastry lub pióra. Na kwadratowy arkusz papieru do pieczenia wykładamy mięso. Przekładamy drugim arkuszem i wałkujemy, aż będzie równomiernie rozprowadzone na placek o grubości ok. centymetra. Wtedy górny arkusz wyrzucamy.

Mięso smarujemy dokładnie musztardą i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na mięsie układamy obok siebie plastry boczku. Na nie rozrzucamy cebulę. Wzdłuż jednej z krawędzi układamy ogórki kiszone.

Mięsną masę owijamy wokół ogórków i, dociskając, formujemy roladę. Uważamy, by papier do pieczenia nie dostał się pod mięso. Gotową roladę jeszcze raz dociskamy i bez rozwijania z papieru układamy na blasze. Pieczemy przez ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem pozwalamy odpocząć roladzie przez kilka minut.

Wypróbuj też przepisy na puszyste naleśniki i placki z pieczonych ziemniaków.

gotowa rolada
fot. youtube.com/muttersrezepte