Rozłóż płasko mięso mielone i posmaruj musztardą. To danie wymyślił jakiś geniusz
Oto łatwy sposób na klopsy z mięsa mielonego. Są łatwe w przygotowaniu i niezwykle pełne w smaku. Charakteryzują się też ciekawą formą, a jak wiadomo – takie elementy również sprawiają, że danie bardziej nam smakuje.
Nietypowy obiad z mięsa mielonego
Mięsna rolada to jednocześnie swojskie i bardzo nowatorskie danie. Mieszamy tu smaki często występujące w kotletach mielonych. Nowy sposób podania pozwala nam jednak zadbać o to, by danie nie było zbyt suche i dobrze wyglądało na talerzu.
Chodzi o sposób, w jaki przyrządzamy roladę, zamykając w jej środku boczek. Wytopiony z plastrów tłuszcz nasącza mięso mielone, dzięki czemu nie jest ono przesadnie rozeschnięte. Podobną funkcję pełnią inne dodatki w roladzie.
Strzelczyk z nagłym apelem. Padł ofiarą paskudnego oszustwaMięso mielone inaczej
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Mutter Rezept. Autorzy upraszczają tam przygotowanie obiadu, piekąc mięso na jednej blasze z warzywami i ziemniakami. Można w ten sposób oszczędzić czas i energię – własną oraz elektryczną.
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 100 g plastrów boczku
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 1 średnia cebula
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 3-4 ogórki kiszone i równej średnicy
- Sól, pieprz, kmin rzymski, wędzona papryka
Mielona rolada mięsna
Do miski przekładamy mięso. Wybijamy jajko. Przyprawiamy do smaku i mieszamy składniki. Dodajemy dobrze odciśniętą z mleka bułkę i wyrabiamy całość na kleistą masę.
Cebulę kroimy w plastry lub pióra. Na kwadratowy arkusz papieru do pieczenia wykładamy mięso. Przekładamy drugim arkuszem i wałkujemy, aż będzie równomiernie rozprowadzone na placek o grubości ok. centymetra. Wtedy górny arkusz wyrzucamy.
Mięso smarujemy dokładnie musztardą i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na mięsie układamy obok siebie plastry boczku. Na nie rozrzucamy cebulę. Wzdłuż jednej z krawędzi układamy ogórki kiszone.
Mięsną masę owijamy wokół ogórków i, dociskając, formujemy roladę. Uważamy, by papier do pieczenia nie dostał się pod mięso. Gotową roladę jeszcze raz dociskamy i bez rozwijania z papieru układamy na blasze. Pieczemy przez ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem pozwalamy odpocząć roladzie przez kilka minut.
Wypróbuj też przepisy na puszyste naleśniki i placki z pieczonych ziemniaków.