Wszyscy mówią o tym schabie. Smakuje jak sen, idealny na obiad i kolację
Schab zwykle trafia na stół w formie kotletów. Jednak warto z tego mięsa przygotować danie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Zjesz go z prawdziwą przyjemnością i poprosisz o dokładkę. Mięso jest soczyste i niezwykle kruche.
Schab gotowany na obiad najlepszy
Zależy Ci, by przyrządzić smaczny i elegancki obiad, to warto sięgnąć po schab. Przeważnie z tego mięsa robimy tak lubiane kotlety schabowe. Jednak tym razem przyrządzimy zupełnie inne danie. Jest delikatne i soczyste. Mowa o schabie gotowanym na obiad.
Smakuje doskonale na ciepło, ale możesz podać go na zimno. Będzie w sam raz na kolację. Tak dobrze doprawionego mięsa dawno nie jadłeś. Dlatego nie zwlekaj i wykorzystaj ten przepis w swojej kuchni. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Gotowanie jest proste II. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Tłumy w Biedronce. Mleko i mięso za bezcenJak zrobić schab gotowany na obiad?
Składniki:
- 1,3 kg schabu
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 łyżeczki majeranku
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka letniej wody
- 5 liści laurowych
Przygotowanie mięsa zacznij od oczyszczenia schabu z błon i zajmij się marynatą. Do garnka przełóż majonez, musztardę miodową i wsyp przyprawy. Do garnka trafia majeranek, przyprawa gyros, cukier, sól i pieprz czarny. Wlej też szklankę letniej wody i wszystko dokładnie wymieszaj.
Do marynaty dołóż liście laurowe i pokrojone ząbki czosnku. Wlej jeszcze wodę i ponownie wymieszaj tak, by składniki się rozpuściły. Włóż schab tak, by mięso było przykryte. Od momentu zagotowania, gotuj jeszcze 10 minut na średnim ogniu. Mięso odstaw i na drugi dzień zagotuj jeszcze raz też 10 minut na średnim ogniu.
Schab gotowany na obiad, że palce lizać
Schab gotowany na obiad wyróżnia się kruchością i delikatnością. Jest też wyrazisty w smaku i soczysty. To danie proste w przygotowaniu, z którym poradzi sobie nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Mięso smakuje podane na ciepło na obiad. Pasują do niego ziemniaki i surówka colesław.
Schab będzie też smakował na zimno. Z pieczywem możesz podać go na kolację lub zrobić z nim kanapki do pracy lub szkoły. Taki posiłek będzie nie tylko smaczny, ale bardzo pożywny. Dlatego warto przyrządzić mięso w tak smacznym i aromatycznym wydaniu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić gulasz rybny z przepisu Ewy Wachowicz. Podawaliśmy przepis Jakuba Kuronia na placki ziemniaczane, które nie piją tłuszczu.
Źródło: YouTube/gotowaniejestproste2