Smakosze.pl Porady Weź do ręki i wsyp do przypalonego garnka. Usuniesz spalenizne w 15 minut
Fot. Canva/SingerGM

Weź do ręki i wsyp do przypalonego garnka. Usuniesz spalenizne w 15 minut

6 października 2024

Jeśli chodzi o czyszczenie naczyń, domowe metody są nie tylko równie dobre jak przemysłowe, ale często wręcz lepsze. Tak jest też w przypadku pozbywania się spalenizny z dna garnka. Środek zaradczy jest tu w zasięgu ręki.

Sposób na przypalony garnek

Przypalenie garnka bywa skutkiem kulinarnej porażki. Wystarczy zapomnieć o wyłączeniu palnika podczas gotowania i problem gotowy. Dzisiejsze kuchnie elektryczne i indukcyjne potrafią wprowadzić zabezpieczenia w postaci automatycznego wyłącznika czasowego, jednak nie zawsze to wystarczy.

Czasem też zdarza się, że przypalenie następuje nie jako wypadek przy pracy, ale jako skutek przyjętej strategii. Tak zdarza się często np. przy gotowaniu ryżu na sushi, długo i bez mieszania. Bez względu na powód, najlepszy sposób jest w zasięgu ręki.

czyszczenie garnka

Co roku jesienią piekę to ciasto ze śliwkami. Smakuje obłędnie i zawsze się udaje, robię je w chwilę

Soda oczyszczona przeciwko spaleniznie

Jest nim soda oczyszczona . Zaopatrujemy w nią nasze kuchnie z przekonaniem, że to środek spożywczy. Jednak w niektórych krajach sprzedaje się ją z etykietą noszącą napis w stylu „1001 zastosowań” i to jest bliższe prawdy. Soda nie tylko pomaga urosnąć ciastu, lecz także jest genialnym środkiem czyszczącym.

Do znanych sposobów czyszczenia trudnych powierzchni z plam, tłustych śladów czy spalenizny należy posypanie ich sodą oczyszczoną , a następnie szorowanie połówką cytryny. Jednak kiedy mamy do czynienia z garnkiem, możemy roztwór sody zagotować, by jeszcze zwiększyć jej skuteczność.

Jak ratować przypalony garnek

Garnki przeważnie przypalają się tylko na dnie. By je pokryć potrzebujemy więc ok. 100-150 ml wody i 5-6 czubatych łyżek sody. Podgrzewamy płyn mieszając, by ułatwić mu rozpuszczenie, a następnie gotujemy przez 15-20 minut. Po tym czasie spalenizna powinna sama odejść.

Warto pamiętać, że metoda ta sprawdza się w wypadku naczyń innych niż teflonowe . W tych ostatnich bowiem na skutek przypalenia wypala się teflon, co powoduje ulatnianie się toksycznych gazów podczas kolejnych użyć. Dlatego takie patelnie należy wyrzucić .

Wypróbuj też przepisy na naleśniki z sera białego i ciasto marchewkowe .

czyszczenie dna garnka

Gessler dodaje do rosołu nietypowy składnik. Rozgrzewa i dodaje aromatu
Żadne mleko, kefir i maślanka. Schabowe zawsze moczę w tym produkcie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy