Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto na naleśniki bez dużej ilości mąki. Wychodzi milion razy lepiej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.10.2024 15:02

Ciasto na naleśniki bez dużej ilości mąki. Wychodzi milion razy lepiej

Naleśniki
Fot. YouTube/ZajadamTV

Ten przepis na nietypowe naleśniki odwraca nieco kolejność. Zamiast mącznych naleśników z serem mamy serowe naleśniki – nie, nie z mąką, oczywiście, ale możemy je faszerować czym dusza zapragnie. Tak czy inaczej, wychodzą równie sycące, lżejsze i lepsze w smaku.

Naleśniki z twarogiem

Przepis na takie naleśniki inspirowany jest kluskami leniwymi. Ser łączy się tu z jajkiem i stanowi bazę ciasta, z którego przyrządzamy lekkie placki. Smakują one doskonale szczególnie na słodko – podobnie jak każde naleśnikowe zestawienie z serem. Dobrze jednak wypadają także w zestawieniu ze słonym farszem.

Do niewątpliwych zalet tego przepisu należy to, że przyrządzone według niego naleśniki nie zawierają glutenu. To białko zawarte w pszenicy jest dziś coraz częściej na cenzurowanym. Nawet osoby, które nie chorują na celiakię, czasem starają się go unikać – wtedy mogą sięgnąć po takie naleśniki z sera i mąki ziemniaczanej.

faszerowane naleśniki

Taką sałatkę podam w tym roku na Wszystkich Świętych. Jest lepsza niż jarzynowa

Naleśniki bezglutenowe

Mąka ziemniaczana jest w tym przepisie potrzebna, by zawarta w niej skrobia zagęściła i ustabilizowała masę. By tę dobrze napowietrzyć, można potraktować twaróg mikserem. Wystarczy jednak wymieszać go rózgą kuchenną, a następnie ilością mleka kontrolować gęstość ciasta.

Składniki

  • 75 g półtłustego twarogu
  • 150-170 ml mleka
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • Opcjonalnie: 2-3 łyżki cukru
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól

Lekkie placki serowe

Twaróg rozkruszamy do miseczki. Dolewamy odrobinę mleka i mieszamy, by lekko napowietrzyć ser. Następnie dodajemy pozostałe składniki, solimy do smaku i mieszamy, by masa była jednolita, bez grudek i o odpowiedniej gęstości.

Ciasto odkładamy na kilka lub kilkanaście minut pod przykryciem, by aktywować skrobię. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy minimalną ilość masła klarowanego. Wylewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażymy.

Postępujemy tak z każdym kolejnym naleśnikiem. Między porcjami można przesmarować lekko patelnię masłem – najłatwiej nadziać grudkę na widelec i tylko musnąć gorącą powierzchnię. Gotowe naleśniki faszerujemy według uznania.

Wypróbuj też przepisy na rosół Magdy Gessler i ciasto marchewkowe Ewy Wachowicz.

naleśniki z owocami

Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem