Ciasto na naleśniki bez dużej ilości mąki. Wychodzi milion razy lepiej
Ten przepis na nietypowe naleśniki odwraca nieco kolejność. Zamiast mącznych naleśników z serem mamy serowe naleśniki – nie, nie z mąką, oczywiście, ale możemy je faszerować czym dusza zapragnie. Tak czy inaczej, wychodzą równie sycące, lżejsze i lepsze w smaku.
Naleśniki z twarogiem
Przepis na takie naleśniki inspirowany jest kluskami leniwymi. Ser łączy się tu z jajkiem i stanowi bazę ciasta, z którego przyrządzamy lekkie placki. Smakują one doskonale szczególnie na słodko – podobnie jak każde naleśnikowe zestawienie z serem. Dobrze jednak wypadają także w zestawieniu ze słonym farszem.
Do niewątpliwych zalet tego przepisu należy to, że przyrządzone według niego naleśniki nie zawierają glutenu. To białko zawarte w pszenicy jest dziś coraz częściej na cenzurowanym. Nawet osoby, które nie chorują na celiakię, czasem starają się go unikać – wtedy mogą sięgnąć po takie naleśniki z sera i mąki ziemniaczanej.
Taką sałatkę podam w tym roku na Wszystkich Świętych. Jest lepsza niż jarzynowaNaleśniki bezglutenowe
Mąka ziemniaczana jest w tym przepisie potrzebna, by zawarta w niej skrobia zagęściła i ustabilizowała masę. By tę dobrze napowietrzyć, można potraktować twaróg mikserem. Wystarczy jednak wymieszać go rózgą kuchenną, a następnie ilością mleka kontrolować gęstość ciasta.
Składniki
- 75 g półtłustego twarogu
- 150-170 ml mleka
- 4 jajka
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- Opcjonalnie: 2-3 łyżki cukru
- Masło klarowane do smażenia
- Sól
Lekkie placki serowe
Twaróg rozkruszamy do miseczki. Dolewamy odrobinę mleka i mieszamy, by lekko napowietrzyć ser. Następnie dodajemy pozostałe składniki, solimy do smaku i mieszamy, by masa była jednolita, bez grudek i o odpowiedniej gęstości.
Ciasto odkładamy na kilka lub kilkanaście minut pod przykryciem, by aktywować skrobię. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy minimalną ilość masła klarowanego. Wylewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażymy.
Postępujemy tak z każdym kolejnym naleśnikiem. Między porcjami można przesmarować lekko patelnię masłem – najłatwiej nadziać grudkę na widelec i tylko musnąć gorącą powierzchnię. Gotowe naleśniki faszerujemy według uznania.
Wypróbuj też przepisy na rosół Magdy Gessler i ciasto marchewkowe Ewy Wachowicz.