Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Gessler dodaje do rosołu nietypowy składnik. Rozgrzewa i dodaje aromatu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.10.2024 10:34

Gessler dodaje do rosołu nietypowy składnik. Rozgrzewa i dodaje aromatu

rosół i Magda Gessler
fot. facebook.com/magdagessler.official; Canva

Przyprawa, którą Gessler dodaje do rosołu, może wydawać się radykalnym zerwaniem z tradycją. Nic jednak bardziej mylnego. Niepozorny dodatek odnajduje się świetnie w tej arcypolskiej zupie.

Rosół z goździkami

Przez lata swojej kulinarnej działalności Magda Gessler dała się poznać jako obrończyni tradycyjnych polskich receptur. Często przywraca z zapomnienia rozmaite składniki, które dziś uchodzą za „sekretne”, ale dla naszych babć jeszcze takie nie były. Niektóre z tych składników budzą zdziwienie.

Tak jest choćby wtedy, kiedy dowiadujemy się, że do rosołu królowa polskiej kuchni radzi dodawać goździki. Łatwo wyobrazić sobie smak wywaru z tej przyprawy. Czy jednak pasuje on do pozostałych, które mieszają się w garnku z rosołem?

goździki

Żadne mleko, kefir i maślanka. Schabowe zawsze moczę w tym produkcie

Dodaj goździki do rosołu

Pasuje, jeszcze jak! Goździki to jedna z tych orientalnych przypraw o aromacie trudnym do opisania słowem innym niż „charakterystyczny”. Kwiatowo-owocowy, intensywny zapach o orientalnej nucie kojarzymy głównie ze słodkimi potrawami: kompotami czy deserami.

Jednak nie ma w nim nic, co sprawiałoby, że smakuje wyłącznie na słodko. Przeciwnie, goździki potrafią nadać głębokiego, wędzonego aromatu rosołowi, który sam w sobie jest już hojnie obdarowany umami. Podobną zasadą kierowała się zresztą kuchnia staropolska, która bardziej, niż nam się wydaje na co dzień, ceniła sobie orientalne przyprawy.

Zdrowe goździki w rosole

Jest jeszcze jeden powód, by dodawać goździki do rosołu. Jest to powód zdrowotny. Jak wiadomo, przyprawa ta ma mocne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. A rosół to danie, które, dzięki obecności kolagenu, wygotowanych witamin i dzięki rozgrzewającym właściwościom, często jadamy właśnie na poprawę odporności.

Przy następnym gotowaniu rosołu weźmy więc pod uwagę dodanie 3-4 goździków na garnek. Dodajemy je już na początku gotowania. Taka ilość nie zdominuje smaku pozostałych składników, ale doda rozgrzewającej, orientalnej nuty – jak radzi Magda Gessler.

Wypróbuj też przepisy na kluski na parze i wilgotne ciasto czekoladowe.

garnek rosołu

Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem