Smakosze.pl Przepisy Weź dynię, galaretkę i jabłka. Słodkie przetwory nie mają sobie równych
Fot. Canva/Will Sarep

Weź dynię, galaretkę i jabłka. Słodkie przetwory nie mają sobie równych

29 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Doskonały dżem na zimę przygotujesz z dyni. Składnik, choć zaskakujący w tym wydaniu będzie bardzo smaczny. Poznaj przepis na dżem z dyni i zaskocz rodzinę. Spodoba im się tak bardzo, że będziesz musiała przyrządzać go co roku.

Przetwory z dynii doskonałe na zimę

Lato nieubłaganie zbliża się do końca, więc to dobry czas, aby poznać sposoby na przetwory z dyni. Za kilka tygodni pojawią się pierwsze okazy tego warzywa, a mało kto wie, jak wiele można z niego przygotować. Oprócz smacznej zupy można przygotować także dżem z dyni.

Choć przyrządza się go z warzywa, jest słodki i bardzo smaczny. Koniecznie poznaj przepis i kiedy przyjdzie pora, zrób według ten dżem na zimę. To jeszcze nigdy nie było aż taka łatwe.

dynia.jpg
Fot. Canva/stevepb
Te kotlety mogą jeść królowe i królowie, są tak doskonałe

Tylko kilka składników na dżem z dynii

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście dynia. Musi być dojrzałą i świeża, a dżem na zimę wyjdzie doskonały. Oprócz warzywa potrzebne będą także inne składniki. Poznasz je wszystkie, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Pamiętaj, aby sprawdzić ją dokładnie, a będziesz mieć pewność, że nie pominiesz potrzebnego produktu.

Składniki:

  • 2 kg dynii
  • 2 kg jabłek
  • 1 kg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • woda

Przepis na dżem z dynii

Przygotowanie dżemu rozpocznij od obrania jabłek i dyni ze skóry. Następnie usuń gniazda nasienne i oba składniki pokrój na małe kawałki. Jabłka włóż do jednego garnka, a dynie do drugiego. Do każdego wlej odrobinę wody. Gotuj je, do momentu aż się rozpadną.

Następnie wymieszaj oba składniki, wsyp cukier, cukier waniliowy oraz galaretkę. Wymieszaj i smaż, aż dżem zgęstnieje. Gotowy przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć. Dżem w słoikach poddaj 20-minutowej pasteryzacji. Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.

Sprawdź także, co spotkało Polaka we Włoskiej restauracji oraz dowiedz się, czy można umieszczać magnesy na lodówce .

dżem.jpg
Fot. Canva/CarlaNichiata

40 lat temu dzieci wsuwały go łyżkami. Przysmak z PRL najlepiej smakował z tym sokiem
Nie wlewam mleka, a racuchy i tak wychodzą delikatne i pyszne. Z 4 składników wychodzi ambrozja
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy