Te kotlety mogą jeść królowe i królowie, są tak doskonałe
Proste w przygotowaniu kotleciki z siekanego drobiu to miła odmiana na stole. Zawierają warzywa i chude mięso, a do tego są niezwykle smaczne. To miła odmiana w kuchni, w której dominują zwykłe schabowe i mielone.
Kotlety z siekanego drobiu
Pierś z kurczaka wykorzystywana jest bardzo często jako zamiennik schabu w tradycyjnych schabowych. Jednak zarówno jedno, jak i drugie mięso mają znacznie szersze spektrum zastosowań. Prezentujemy nietypowe kotlety mięsno-warzywne z kurczaka.
Z piersi drobiowej dość trudno jest przygotować tradycyjne mielone. Mięso po zmieleniu ma bowiem trudną w obróbce, bardzo miałką strukturę. Dlatego kotlety te lepiej przygotować w postaci siekańców.
Wbij jajko na talerz, nakłuj nożem żółtko. Wiele bym dał, aby poznać ten patent wcześniejSiekane kotlety z warzywami
Mięso na kotlety tego typu można przygotować już dzień wcześniej i odłożyć do lodówki do zamarynowania. Jeśli jednak nie mamy czasu, sprawdzi się również wersja bez leżakowania. Większość wysiłku pójdzie i tak w siekanie mięsa.
Składniki
- 1,2 kg piersi kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- Sos sojowy
- Sól, pieprz
- Przyprawy: tymianek, wędzona papryka
- Olej o wysokim punkcie dymienia
Siekane kotlety drobiowe
Kurczaka myjemy i czyścimy. Kroimy go w drobne paski, a następnie w poprzek, w drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku (ostrożnie z sosem sojowym, by nie przesolić) i odstawiamy do zamarynowania.
W podobny sposób co kurczaka kroimy paprykę. Cebulę drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem.
Do mięsa dodajemy jajka, majonez i musztardę oraz mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy na jednolitą, kleistą masę. Jeśli będzie się rozpadać, dodajemy jeszcze nieco mąki.
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy hojną ilość tłuszczu. Masę mięsną nakładamy jak placki, łyżką, starając się zachować kształt kotletów. Smażymy, aż będą złociste z obu stron.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki ruskie i rosół z pieczonych warzyw i mięsa.