Weź jajka, wędlinę i paprykę. Wyśmienitą kolację na ciepło przyrządzisz w 30 minut
Czy wiesz, że kolacja na ciepło jest lepsza? Szczególnie jeżeli przygotujesz tę z przepisu. Przygotowane danie zadowoli każdego domownika i tylko będą czekać, aż znowu je zrobisz. Czytaj dalej, a dowiesz się, co to za pomysł na kolację oraz poznasz przepis.
Kolacja na ciepło, która zadowoli każdego
Kolacja jest tak samo ważnym posiłkiem jak śniadanie i nie należy jej pomijać. Zwłaszcza, jeżeli przygotujesz omlet jajeczny, który smakiem przebija wszelkie kanapki, zapiekanki i inne kolacyjne proporcje. Taki posiłek jest lekki, a przy okazji bardzo sycący, co sprawia, że jest idealny dla każdego.
W dodatku jego przygotowanie jest łatwe i niezbyt czasochłonne. Nawet się nie zastanawiaj, czy warto wypróbować sposób, tylko czytaj dalej, a poznasz przepis , z którym przyrządzisz prawdziwą wieczorną ucztę. Przygotuj się na to, że rodzina poprosi, abyś podawała taki omlet jeszcze częściej.
Omlet jajeczny nie tylko z jajek
Omlet jajeczny jak sama nazwa wskazuje, składa się przede wszystkim z jajek. W wypadku tego, który podasz na kolację, potrzebne są także inne produkty. Jest to między innymi wędlina, warzywa oraz przyprawy. Składniki poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Pamiętaj, tylko aby żadnego z nich nie pomijać, bo tylko wtedy omlet pieczony wyjdzie doskonały.
Składniki:
- 6 jajek
- 150 g dowolnej wędliny
- 1 cebula
- ⅓ czerwonej papryki
- ⅓ zielonej papryki
- ⅓ żółtej papryki
- olej
- 100 g sera żółtego
- ⅓ szklanki mleka
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz
- sól
Przepis na omlet pieczony
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebule. Wsyp posiekaną w kostkę wędlinę. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Do miski wbij jajka i roztrzep je. Wsyp ser, pieprz, sól oraz majeranek. Wlej mleko, wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Wylej ją do natłuszczonej foremki. Umyte papryki pokrój w kostkę i wsyp ją do foremki. Dodaj podsmażone składniki i równomiernie wymieszaj składniki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a omlet jajeczny piecz przez 20-25 minut. Gotowe danie krój na kawałki i podawaj na kolację.