Weź kawał mięsa i ugnieć kratą z piekarnika. Ten patent zasługuje na medal
Oto bardzo ciekawy przepis na szybki wołowy gulasz. Przygotowujemy go z chudego mięsa w dość nietypowy sposób. Efektem jest pełny smaku, esencjonalny obiad z prostych składników.
Gulasz wołowy
Gulasze kojarzą nam się zazwyczaj z dość czasochłonnymi daniami wymagającymi wielu zabiegów. Istnieją jednak odmiany, które nie podtrzymują tego stereotypu. Oto jedna z nich.
W tym przepisie przygotowujemy gulasz z mało tłustego kawałka wołowiny . Idealną miękkość zapewni oczywiście polędwica , jednak to bardzo droga tuszka. Warto sięgnąć np. po ligawę , zwaną czasem fałszywą polędwicą. To również smaczne i bardzo chude mięso .
Sposób na krojenie mięsa
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate – Meat Recipes. Pokazany jest tam ciekawy sposób ułatwiający krojenie w kostkę tak dużego kawałka mięsa. Jako „szablonu” używamy kratki z piekarnika. Dzięki niej zwłaszcza drugie krojenie , to poprzeczne, będzie łatwe i da ładne, równe kawałki.
Składniki
- Ok. 1-1,5 kg ligawy wołowej
- 150-200 g masła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki bulionu (można użyć wody)
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 40 ml oleju
- Przyprawy: papryka słodka i ostra, rozmaryn, kmin rzymski
- Sól, pieprz
Potrawka z mięsa
Mięso kroimy w kostkę – np. używając opisanej metody z kratką z piekarnika. Dzięki niej kostka wyjdzie równa, o boku ok. 1 centymetra.
W średnim garnku rozgrzewamy olej i dodajemy masło . Kiedy się rozpuści i będzie gorące, wrzucamy wołowinę. Mieszamy i w ten sposób, na dość niewielkim ogniu, obsmażamy mięso dokładnie . Kiedy będzie rumiane, wyjmujemy je łyżką cedzakową na osobną miskę.
Do garnka z resztką tłuszczu wrzucamy cebulę pokrojoną w plastry. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, aż cebula będzie miękka.
Do garnka z powrotem dodajemy mięso. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy, dodając po łyżeczce pieprzu i każdej z przypraw. Zalewamy sosem sojowym i dodajemy łyżeczkę musztardy .
Do garnka wlewamy bulion (sprawdzi się też woda). Mieszamy, zmniejszamy moc palnika i przykrywamy. Na niewielkim ogniu gotujemy – im dłużej, tym lepiej – w miarę potrzeby dolewając nieco wody lub bulionu. Ok. 40 minut powinno wystarczyć, by mięso było miękkie .
Pod koniec gotowania rozrabiamy w wodzie łyżkę mąki ziemniaczanej i dodajemy do sosu. Mieszamy, by go zagęścić. Próbujemy na smak i w miarę potrzeby dosalamy – można też dodać bardzo słonego sosu sojowego.
Do gulaszu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze raz mieszamy i podajemy do stołu. Do takiego gulaszu świetnie sprawdzą się kluski.
Wypróbuj też przepisy na jajecznicę po turecku i kawowy krem do naleśników .