Smakosze.pl Przepisy Weź kawał schabu, natnij i wypchaj farszem po brzegi. Ten obiad jest godny nagrody
fot. youtube.com/schnellerkoch1

Weź kawał schabu, natnij i wypchaj farszem po brzegi. Ten obiad jest godny nagrody

4 czerwca 2024

Ten szybki przepis na faszerowany schab wieprzowy gwarantuje, że wyjdzie on zawsze soczysty i dobrze przyprawiony. Za ciekawy balans smaku i faktur odpowiada prosty farsz z czterech składników.

Faszerowana polędwiczka

Schab wieprzowy to wdzięczny kawałek tuszy do faszerowania, o czym czasem zapominamy. W faszerowaniu chodzi o nie tylko o kontrast smaków, lecz także o zachowanie dodatkowej soczystości . Z nią schab ma bowiem problem: to mięso bogate w białko i niezwykle mało tłuste . Potrzeba pewnych zabiegów, by nie wysechł podczas pieczenia.

Na szczęście dostępnych jest tu sporo technik. Jedną z często stosowanych jest łączenie schabu z boczkiem , który dostarcza odpowiednią ilość tłuszczu. Jeśli dodać jeszcze farsz , schab staje się niezwykle apetyczny.

owijanie schabu boczkiem
fot. youtube.com/schnellerkoch1
Zamiast tłuczonych czy puree, podaję takie ziemniaki. Rodzina nie chce już słyszeć o żadnych innych

Obiad z faszerowanego schabu

Ilustracje do tego przepisu na pieczeń na obiad zaczerpnęliśmy z kanału Schneller Koch. Jego autorzy przygotowują farsz na bazie warzyw duszonych na oleju i w mleku. My proponujemy bardziej tradycyjną metodę ze śmietaną.

Składniki

  • 1 kawałek schabu wieprzowego (ok. 1 kg)
  • 200 g boczku
  • 50 g startej mozzarelli
  • 1-2 cebule
  • 1 marchewka
  • 200 g pieczarek
  • 50 g śmietany 12%
  • Przyprawy do marynaty: wędzona papryka, suszony czosnek, majeranek
  • Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia

Przygotowujemy obiad

Schab płuczemy, czyścimy z powięzi i nacinamy w najgrubszej części na ok. połowę głębokości . Sproszkowane przyprawy mieszamy z solą i pieprzem i dokładnie obtaczamy schab marynatą niczym panierką, także w środku nacięcia. Tak marynowane mięso można odłożyć do lodówki nawet na noc .

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobne pióra cebulę i dusimy. Kiedy zacznie się robić szklista, dodajemy startą na tarce o grubych okach marchewkę, a następnie pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy warzywa do miękkości . Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze przez chwilę, by farsz się dobrze zredukował.

Farsz nakładamy do nacięcia w schabie, wyrównując go, by dobrze wypełniał mięso. Po wierzchu posypujemy mozzarellą i okładamy boczkiem tak szczelnie, jak to możliwe. Mięso wstawiamy na ok. godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a na 20 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni . Obiad podajemy po przestudzeniu przez ok. 15 minut.

Wypróbuj też przepisy na kotlety pożarskie z indyka i letnią zupę z sezonowych produktów .

gotowy schab
fot. youtube.com/schnellerkoch1
Zawijam w ten sposób koperek i wkładam do lodówki. Dzięki temu pozostaje świeży przez wiele dni
Wyłóż tę masę na blaszkę i dodaj maliny. Za przepis podziękujesz mi później
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy