Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast tłuczonych czy puree, podaję takie ziemniaki. Rodzina nie chce już słyszeć o żadnych innych
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.06.2024 14:54

Zamiast tłuczonych czy puree, podaję takie ziemniaki. Rodzina nie chce już słyszeć o żadnych innych

placki ziemniaczane
Fot. Canva

Technicznie rzecz biorąc to placki ziemniaczane, jednak inne niż te, które znamy. Nie trzeba na nie trzeć surowych ziemniaków, a efekt sprawdzi się doskonale jako dodatek do głównego dania – wszędzie tam, gdzie podalibyśmy puree czy ugotowane ziemniaki.

Ziemniaki po francusku

Takie placki ziemniaczane to jedna z wersji dania, które po francusku nazywa się gratiné – ziemniaki zapiekane. W różnych zbliżonych do siebie postaciach można je znaleźć w wielu przepisach, ale choć pochodzą z francuskiej kuchni, ich wykonanie nie wymaga bycia gwiazdkowym szefem kuchni znad Loary – przeciwnie, są niezwykle proste. Tak przygotowane ziemniaki smakują zaś swojsko, choć są wariantem nieco bardziej eleganckim.

W tej wersji ziemniaki nie są zapiekane, a smażone – dlatego przypomina ona bardziej placki ziemniaczane. Można jednak skorzystać z dowolnej z tych dwóch metod obróbki. Pojedyncze porcje takich ziemniaków zapieczone w kokilkach odnajdą się doskonale na świątecznym stole albo na przyjęciu – wszędzie tam, gdzie chcemy zrobić wrażenie na gościach.

smażone plastry ziemniaków
Fot. Canva
Zawijam w ten sposób koperek i wkładam do lodówki. Dzięki temu pozostaje świeży przez wiele dni

Placki ziemniaczane inaczej

Dzięki potraktowaniu ziemniaków z pieczołowitością – przyprawieniu ich według uznania – nabierają one charakteru i stają się nie tłem, a pełnoprawną częścią dania. Można zresztą uczynić je osobną przekąską przez podanie z sosami albo wykorzystać ten przepis do zapiekanki z mięsem i warzywami.

Składniki

  • 500 g dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, tymianek lub inne wybrane
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Ziemniaki gratiné

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry grube na ok. pół centymetra. Gotujemy przez niecałe 10 minut, al dente, w osolonej wodzie. Można użyć ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu, wtedy kroimy je po prostu po ugotowaniu.

W misce mieszamy jajko, jogurt, i przyprawy. Dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, uważając, by nie przesadzić – ciasto powinno być na tyle rzadkie, by dobrze połączyć się z ziemniakami. 

Plastry ziemniaków zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste. Można też pokroić je w mniejsze kawałki, pomieszać z ciastem i smażyć jako placki ziemniaczane lub zapiekać w kokilkach w temperaturze 180 stopni, aż zrobią się rumiane i chrupiące z wierzchu.

Wypróbuj też przepisy na zapiekane plastry cukinii i tradycyjne racuchy twarogowe.

pieczone ziemniaki
Fot. Canva