Weź kilka ziemniaków, najprostsze dodatki i zrób paluszki, o które wszyscy będą cię błagać
Jak zrobić przekąskę pełną smaku i której zapach roznosi się po całym domu? Jak zaskoczyć domowników i nie wydać zbyt wiele? Wystarczy wziąć kilka ziemniaków, dodać odrobinę sera i natkę pietruszki. Raz-dwa będą gotowe pyszne i chrupiące paluszki. Każdy głodomór sięgnie po nie z przyjemnością.
Chrupiąca przekąska z ziemniaków
Zjadłabyś coś smacznego? Jeśli marzy ci się pyszna przekąska, to poznaj ten prosty przepis. Dzięki niej niebawem schrupiesz paluszki, które są pyszne i aromatyczne . Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników.
Przydadzą się ziemniaki , ser wędzony i natka pietruszki . Możesz dodać ulubione przyprawy, by paluszki smakowały jeszcze lepiej. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Ricette Fresche. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić paluszki z ziemniaków?
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 80 g wędzonego sera
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- natka pietruszka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach, a następnie obrania ich ze skórki. Rozgnieć je i dołóż posiekaną natkę pietruszki. Dodaj też starty ser żółty.
Wsyp sól, pieprz i słodką paprykę. Możesz też użyć innych ulubionych przypraw. Teraz składniki dokładnie wymieszaj i wsyp mąkę ziemniaczaną . Ponownie wszystko wymieszaj, a na stolnicę wsyp trochę mąki.
Chrupiące paluszki, że palce lizać
Wyłóż ciasto, wyrabiaj je, obsyp mąką i wałkuj. Podziel placek na dość grube paluszki, przełóż je do patelni i smaż w głębokim oleju. Odwracaj na drugą stronę podczas smażenia. Gdy paluszki będą miały złoty kolor, to wyjmij je na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Paluszki są smaczne, chrupiące i będą idealne jako przekąska . Skorzystaj z tego przepisu i przygotuj danie w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić faszerowaną cukinię z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy przepis na zupę z kalarepy.
Źródło: YouTube/ricettefresche
Zdjęcia: screen YouTube/ricettefresche