Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Henia robi najlepsze ciasto z jagodami. Zawsze znika w mgnieniu oka
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.06.2024 22:49

Henia robi najlepsze ciasto z jagodami. Zawsze znika w mgnieniu oka

ciasto z jagodami
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Ulubienica polskich kucharek Henia Foks pokazała kolejny sposób na proste ciasto z owocami. Dzięki niemu kilka minut poświęconych na zmieszanie prostych składników owocuje – dosłownie w przenośni – pysznym deserem. Ciasto jest gotowe dosłownie w niecałą godzinę.

Ciasto z jagodami

Sezon na owoce rozpieszcza nas nie tylko pod względem smakowym, lecz także oszczędza mnóstwo czasu w kuchni. Jak? To właśnie dzięki świeżym przysmakom prosto ze straganu najprostsze ciasta zmieniają się w wykwintne desery. Żeby dorównać im w sezonie zimowym, musimy wspinać się na wyżyny kreatywności.

Ciasto z jagodami, które zaproponowała Henia Foks, jest jednym z najlepszych przykładów. W jego przygotowaniu nie kryje się żadne wyzwanie, choć warto pamiętać o jednej sztuczce. Henia pokazuje, jak przygotować jagody przed pieczeniem – dodając do nich odrobinę galaretki owocowej, która nada im zwartą strukturę.

składniki na ciasto
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Przepis na tę zupę przywiozłam ze Śląska. Wszyscy się dziwią, z czego ją robię

Owocowy deser

Przed przygotowaniem takiego ciasta należy pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Chodzi o dokładne wypłukanie jagód. Te zbierane w lasach, które następnie kupujemy od zbieraczy, niepłukane mogą przenosić groźne choroby.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki jagód
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżki galaretki (najlepiej o smaku jagodowym lub owoców leśnych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Ciasto z owocami

Wypłukane jagody wysypujemy do miseczki, zasypujemy galaretką i mieszamy. Jajka – bez rozdzielania na białka i żółtka – miksujemy ze szczyptą soli, cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej kolejno olej, mleko i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masę przekładamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce spojone galaretką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka – ok. 45 minut. Przed podaniem można dodatkowo udekorować ciasto cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na galaretkę z bloku i zupę z kalarepy.

ciasto heni foks
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl