Henia robi najlepsze ciasto z jagodami. Zawsze znika w mgnieniu oka
Ulubienica polskich kucharek Henia Foks pokazała kolejny sposób na proste ciasto z owocami. Dzięki niemu kilka minut poświęconych na zmieszanie prostych składników owocuje – dosłownie w przenośni – pysznym deserem. Ciasto jest gotowe dosłownie w niecałą godzinę.
Ciasto z jagodami
Sezon na owoce rozpieszcza nas nie tylko pod względem smakowym, lecz także oszczędza mnóstwo czasu w kuchni. Jak? To właśnie dzięki świeżym przysmakom prosto ze straganu najprostsze ciasta zmieniają się w wykwintne desery. Żeby dorównać im w sezonie zimowym, musimy wspinać się na wyżyny kreatywności.
Ciasto z jagodami, które zaproponowała Henia Foks, jest jednym z najlepszych przykładów. W jego przygotowaniu nie kryje się żadne wyzwanie, choć warto pamiętać o jednej sztuczce. Henia pokazuje, jak przygotować jagody przed pieczeniem – dodając do nich odrobinę galaretki owocowej, która nada im zwartą strukturę.
Przepis na tę zupę przywiozłam ze Śląska. Wszyscy się dziwią, z czego ją robięOwocowy deser
Przed przygotowaniem takiego ciasta należy pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Chodzi o dokładne wypłukanie jagód. Te zbierane w lasach, które następnie kupujemy od zbieraczy, niepłukane mogą przenosić groźne choroby.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki jagód
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki galaretki (najlepiej o smaku jagodowym lub owoców leśnych)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Ciasto z owocami
Wypłukane jagody wysypujemy do miseczki, zasypujemy galaretką i mieszamy. Jajka – bez rozdzielania na białka i żółtka – miksujemy ze szczyptą soli, cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej kolejno olej, mleko i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę przekładamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce spojone galaretką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka – ok. 45 minut. Przed podaniem można dodatkowo udekorować ciasto cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na galaretkę z bloku i zupę z kalarepy.