Henia robi najlepsze ciasto z jagodami. Zawsze znika w mgnieniu oka
![ciasto z jagodami](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto1_b339de13be.jpg)
Ulubienica polskich kucharek Henia Foks pokazała kolejny sposób na proste ciasto z owocami. Dzięki niemu kilka minut poświęconych na zmieszanie prostych składników owocuje – dosłownie w przenośni – pysznym deserem. Ciasto jest gotowe dosłownie w niecałą godzinę.
Ciasto z jagodami
Sezon na owoce rozpieszcza nas nie tylko pod względem smakowym, lecz także oszczędza mnóstwo czasu w kuchni. Jak? To właśnie dzięki świeżym przysmakom prosto ze straganu najprostsze ciasta zmieniają się w wykwintne desery. Żeby dorównać im w sezonie zimowym, musimy wspinać się na wyżyny kreatywności.
Ciasto z jagodami, które zaproponowała Henia Foks, jest jednym z najlepszych przykładów. W jego przygotowaniu nie kryje się żadne wyzwanie, choć warto pamiętać o jednej sztuczce. Henia pokazuje, jak przygotować jagody przed pieczeniem – dodając do nich odrobinę galaretki owocowej, która nada im zwartą strukturę.
![składniki na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto2_697dd111fd.jpg)
Owocowy deser
Przed przygotowaniem takiego ciasta należy pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Chodzi o dokładne wypłukanie jagód. Te zbierane w lasach, które następnie kupujemy od zbieraczy, niepłukane mogą przenosić groźne choroby.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki jagód
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki galaretki (najlepiej o smaku jagodowym lub owoców leśnych)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Ciasto z owocami
Wypłukane jagody wysypujemy do miseczki, zasypujemy galaretką i mieszamy. Jajka – bez rozdzielania na białka i żółtka – miksujemy ze szczyptą soli, cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej kolejno olej, mleko i przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę przekładamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce spojone galaretką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka – ok. 45 minut. Przed podaniem można dodatkowo udekorować ciasto cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na galaretkę z bloku i zupę z kalarepy.
![ciasto heni foks](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto3_7d611c5c92.jpg)
![cukinia w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_b0d42b12f8.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![grzyby](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_c8c68058db.jpg)
![dżem i soda](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_i_soda_865a31a9a3.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_z_truskawkami_d3fb9753c6.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![pierogi z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_c2514e767c.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![zapiekane kanapki](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekane_kanapki_226c019d86.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![gołąbki i siostra Aniela](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_2_64d9d3cc34.jpg)
![lody truskawkowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody1_4576045e4d.jpg)
![ciasto z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_90b461535c.jpg)
![domowe paszteciki](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_c84b4f95fa.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_4b11152d82.jpg)
![ciasto z płatków](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie1_1c1c494d25.jpg)
![szybka karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka1_febf4a1e65.jpg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![zupa z jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_jablek_854b6db407.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_13_edeb1de906.jpg)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![Borówki](https://images.iberion.media/images/origin/borowki_1_d9a6282f4b.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![Pestki wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Pestki_wisni_51c088da91.jpg)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)