Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk zawija cukinię w papier i faszeruję smakowitą mieszanką. To danie jest już hitem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.06.2024 16:29

Strzelczyk zawija cukinię w papier i faszeruję smakowitą mieszanką. To danie jest już hitem

faszerowana cukinia
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk znowu zachwyca. Tym razem pokazał genialny sposób na cukinię. Poznaj przepis, a już nigdy nie podasz tego warzywa w inny sposób. Metoda jest bardzo łatwa, a smak nieziemski, więc musisz spróbować tego dania sama. 

Tomasz Strzelczyk z nowym przepisem

Niedawno ceniony autor przepisów i prowadzący kanał na YouTubie - Tomasz Strzelczyk - pokazał swój sposób na cukinię. Z jego przepisu to popularne warzywo smakuje, jak nigdy dotąd i jest po prostu wyborne. 

Wszystko dlatego, że cukinia jest nie tylko pieczona, ale też faszerowana. Mieszanka składników sprawia, że danie można jeść niemal codziennie. Poznaj przepis umieszczony w dalszej części artykułu i przygotuj danie z cukinii nawet dzisiaj. Smak i zadowolenie domowników gwarantowane. 

cukinia.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Przepis na tę zupę przywiozłam ze Śląska. Wszyscy się dziwią, z czego ją robię

Cukinia to podstawa

Jak już wiesz, podstawowym składnikiem jest cukinia, ale nie jedynym. Potrzebne będą także produkty, z których przygotujesz soczysty farsz. Wszystkie umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomiń żadnego ze składników, dopiero połączenie wszystkich gwarantuje doskonały smak całego dania. 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 150 g suchej kiełbasy 
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • pęczek szczypioru
  • 50 g żółtego sera
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • mielona słodka papryka
  • pieprz

Przepis na faszerowaną cukinię

Umyte cukinie przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrąż środek, który następnie posiekasz i przełożysz do miski. W garnku zagotuj wodę, a kiedy zacznie wrzeć wsyp do niej łyżkę soli. Przez 5 minut staż wydrążone cukinie. 

Paprykę pokrój w małą kostkę i przesyp ją do miski z wydrążonym środkiem cukinii. Czerwoną cebulę i pomidora również pokrój w kostkę i wsyp do miski. Kiełbasę pokrój w kostkę i wsyp do miski. 

Drobno posiekaj natkę pietruszki i szczypior i przesyp warzywa do pozostałych składników. Do majonezu zetrzyj dwa ząbki czosnku. Do tych dwóch składników wsyp odrobinę pieprzu oraz mieloną słodką paprykę. Wymieszaj je na jednolity sos. Następnie zalej nim składniki w misce i wymieszaj. 

Każdą wydrążoną i sparzoną cukinię zawiń w papier do pieczenia i wypełnij ją farszem. Zapiekaj je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnij cukinie, a ich wierzch obsyp startym na dużych oczkach serem. Całość zapiekaj, do momentu zarumienienia się sera. Gotowe podawaj na obiad i patrz, jak szybko znikają. Sprawdź przepis na ciasto truskawkowe oraz dowiedz się, jaki produkt obchodzi dzisiaj swoje święto

upieczona cukinia.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA