Smakosze.pl Przepisy Weź kulki z ciasta, połóż na nich widelec. Tą sztuczką wszystkich zaskoczysz
fot. youtube.com/chayhanavostok

Weź kulki z ciasta, połóż na nich widelec. Tą sztuczką wszystkich zaskoczysz

22 września 2024

Prosty przepis na szybkie i niezwykle łatwe twarde biszkoptowe ciastka. Te ciastka z kilku składników to świetna propozycja dla popołudniowych podżeraczy i doskonała wałówka na dłuższy jesienny spacer albo do szkoły. Ciekawą formę nadaje im sztuczka z widelcem.

Kruche ciastka biszkoptowe

W sprzedaży łatwo znaleźć biszkopty – ciastka miękkie, gąbczaste ciastka, które uwielbiają zwłaszcza dzieci. Nieco trudniej o wersję chrupką, bardziej „dorosłą”. Z tym przepisem wychodzą ciasteczka doskonałe na deser do kawy i na popołudniową przekąskę.

Słodzone miodem, swoją niezwykłą formę zawdzięczają prostemu zabiegowi. Odciskanie widelcem wzorka na ciastkach nie jest może kuchenną sztuczką zmieniającą życie. Wprowadza jednak odrobinę innowacji do naszych kuchennych tradycji.

masa na ciastka
fot. youtube.com/chayhanavostok
Bieszczadzkie placki skradły moje serce. Fuczki mógłbym jeść codziennie

Wzór z widelca na ciastkach

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Chayhana Vostok. Pokazane tam są zwykłe waniliowe ciastka. Z przepisem tym jednak warto eksperymentować, dodając aromaty, np. migdałowy, na wzór włoskich amaretti .

Składniki

  • 1 jajko
  • ¼ kg mąki
  • 30 g cukru
  • 30 ml miodu
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olejek migdałowy

Chrupiące ciasteczka

Jajko wybijamy do miski i rozbijamy z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy olej, olejek migdałowy i miód i mieszamy na jednolitą masę.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto, a kiedy zgęstnieje, wyrabiamy dokładnie, by było gładkie i sprężyste. Zawijamy je w torebkę foliową i odkładamy, by odpoczęło.

Ciasto dzielimy na połowy i formujemy z nich rulony. Każdy z nich dzielimy na 6-8 części. Rolujemy z nich kulki i spłaszczamy je, dociskając widelcem do stolnicy . W ten sposób na ciastkach pojawi się ciekawy wzór.

Ciasteczka wypiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni . Po wyjęciu z piekarnika studzimy je lekko. Podajemy (lub przechowujemy) posypane cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na rolady schabowe i bieszczadzkie fuczki .

ciasteczka w paski
fot. youtube.com/chayhanavostok
Strzelczyk z nagłym apelem. Padł ofiarą paskudnego oszustwa
Weź ciasto francuskie, budyń i brzoskwinie. Ciasto Napoleona jest hitem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy