Weź mięso mielone i ułóż je na cieście francuskim. Cała rodzina będzie Cię prosić o ten obiad
Obiad z mięsa mielonego? Jest na niego tysiące sposobów. Oto jeden z bardziej oryginalnych.
Obiad z mięsa mielonego
Pulpeciki z mięsa mielonego mogą zmienić się w 1001 obiadów. Zazwyczaj przyrządzamy je w postaci smażonych kotletów mielonych . Nieco mniejsze świetnie odnajdują się w klasycznym włosko-amerykańskim daniu – spaghetti z klopsikami, rozsławionym sceną pocałunku w „Zakochanym kundlu” Disneya. Mięso mielone nadaje się też do sosów i zapiekanek.
A gdyby je upiec? Jasne, jest na to wiele przepisów. Niektórzy namawiają wręcz na pieczone mielone , zdrowsze od smażonych nie tylko ze względu na mniejszą ilość tłuszczu, lecz także mniej rakotwórczych pochodnych smażenia. W naszym przepisie mięso zapieczone jest na cieście francuskim.
Mięso mielone z ciastem francuskim
Można przyrządzić podobne danie na kilka sposobów. Kiedy zawiniemy mięso mielone w arkusz ciasta, otrzymamy potrawę zbliżoną do wołowiny à la Wellington. Możemy też z płatków ciasta przygotować sakiewki, albo – jak w tym przepisie , ilustrowanym zdjęciami z kanału Cookrate - Polska, zapiec je pod serem.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 1-2 cebule
- 1 żółtko
- 100 g mozzarelli lub cheddara
- 1 łyżka musztardy
- Sól, pieprz, kmin rzymski
Pulpeciki na cieście francuskim
Mięso wykładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dodajemy łyżkę musztardy i wyrabiamy na jednolitą masę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją delikatnie na patelni, studzimy i mieszamy z mięsem mielonym. Można też dodać ją do mięsa na surowo, jeśli nie jest zbyt ostra.
Ciasto francuskie rozwijamy i wyrównujemy lekko. Smarujemy je cieniutko wodą i wykładamy na nie drugą warstwę ciasta. Lekko dociskamy i kroimy w kwadratowe kawałki o boku ok. 8 cm.
Z farszu rolujemy kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Spłaszczamy lekko i układamy na kawałkach ciasta, wyłożonych na blachę z papierem do pieczenia. Ser ścieramy na tarce o średnich okach.
Każdą kulkę smarujemy po wierzchu żółtkiem. Posypujemy hojnie startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż ser będzie rumiany, czyli ok. 20 minut.
Wypróbuj też przepisy na doskonały rosół i zupę zarzutkę .