Smakosze.pl Porady Weź pół cytryny i włóż do mikrofali. Ten trik zasługuje na medal, jest niesamowity
Fot. Shutterstock/Andrey_Popov

Weź pół cytryny i włóż do mikrofali. Ten trik zasługuje na medal, jest niesamowity

29 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wyciskanie soku z cytryny jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie. Poznaj patent, dzięki któremu ta czynność stanie się przyjemna, a sok otrzymasz bez najmniejszego wysiłku. Nie uwierzysz, jakie urządzenie kuchenne okaże się niezbędne.

Łatwy sposób na sok z cytryny

Sok z cytryny towarzyszy nam w kuchni właściwie przez cały rok. Latem przygotowujemy z niego orzeźwiającą lemoniadę, a jesienią i zimą dodajemy do herbaty, bo jak wiadomo, jest bogaty w sporo potrzebnej w tym czasie witaminy C. W dodatku sok jest także doskonałym składnikiem wielu dań.

Niestety, aby go otrzymać, należy cytrynę wycisnąć, a to czynność wymagająca użycia sporo siły. Choć można zakupić wyciskarkę do cytrusów, która nieco ułatwi zadanie i tak potrzeba solidnie owoc powyciskać. Dlatego warto poznać lepszy sposób na otrzymanie soku z cytryny.

cytryny.jpg
Fot. Canva/Ls9907
Wbij widelec w surowego ziemniaka. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniej

Jak wyciskać sok z cytryny do ostatniej kropli?

Okazuje się, że cytrynę można w łatwy sposób wyciskać z pomocą… mikrofali . Choć ta informacja może dziwić, sposób naprawdę działa. Wystarczy ułożyć cytrynę na talerzu i umieścić w urządzeniu. Moc mikrofali należy ustawić na średni poziom, a czas pracy na 20 sekund. Włącz i czekaj na efekty.

Po wyjęciu okaże się, że skórka cytryny jest miękka, a jej miąższ mniej zwarty. Teraz wystarczy owoc delikatnie nacisnąć, a sok wypłynie bez problemu.

Cytrynę przechowuj w ten sposób

Wiesz już, jak wyciskać sok z cytryny, ale warto poznać także sposób na przechowywanie owocu. Zazwyczaj chowamy go do lodówki, ale to nie najlepszy pomysł. Owoc jest wtedy narażony na wyschnięcie, a przez to traci smak. Niektórzy nie wyobrażają sobie, aby cytryny nie znajdowały się w lodówce, dlatego wkładają je do zimnej wody, a dopiero potem do urządzenia. W ten sposób owoce nie wysychają, ale są narażone na szybsze zepsucie.

Dlatego zdecydowanie lepiej przechowywać cytryny w papierowej lub materiałowej torbie z dala od źródeł ciepła. Pamiętaj również, że cytryna nie potrzebuje dostępu do światła, dlatego dobrze jest wybrać miejsce zacienione.

Sprawdź, gdzie jarmark bożonarodzeniowy jest najdroższy oraz poznaj przepis na doskonałe ciasto na święta .

wyciskanie cytryny.jpg
Fot. Canva/Arina Krasnikova
Wrzuć 1 sztukę do masy na mielone, wyjdą bosko soczyste. Ten składnik jest najważniejszy
Przepis babci na wyśmienite łazanki. Sekret tkwi w dodatkach
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy