Wbij widelec w surowego ziemniaka. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniej
Co się stanie, gdy wbijemy widelec w surowego ziemniaka? Warto wypróbować poradę kulinarną od blogerki Ani Zyśk. Dzięki temu ułatwimy sobie pracę w kuchni i przygotowanie obiadu.
Ziemniaki, czyli sposób na obieranie od Ani Zyśk
Ziemniaki często goszczą w naszej kuchni. Są smaczny dodatkiem do obiadu i pasują do dań mięsnych. Z ziemniaków przygotujemy też znakomite placki ziemniaczane. Te warzywa możemy dodać do zapiekanek i różnych dań jednogarnkowych.
Jednak najpierw ziemniaki musimy obrać. Czasem kończy się to skaleczeniem. Teraz proces obieranie przebiegnie szybciej i bezpieczniej dzięki poradzie kulinarnej od Ani Zyśk. Ten sposób jest wart wypróbowania w kuchni każdego, kto zajmuje się gotowaniem.
Wrzuć 1 sztukę do masy na mielone, wyjdą bosko soczyste. Ten składnik jest najważniejszyJak szybko obrać ziemniaki?
Ziemniaki zwykle obieramy przy użyciu noża. Czasem używamy obieraczki. Teraz warto zaopatrzyć się w widelec i obieraczkę do warzyw. Pomysł Ani Zyśk pozwoli nam zaoszczędzić czas i bezpiecznie obrać warzywa. Warto tez śledzić przepisy tej blogerki kulinarnej na Instagramie jedz.pysznie. Natomiast poniżej przedstawiamy sposób Ani Zyśk na szybkie obranie ziemniaków.
Krok 1. Wbijamy widelec w ziemniaka i przy użyciu obieraczki do warzyw obieramy go
Krok 2. Po chwili ziemniak jest już obrany. Dzięki temu sposobowi nie kaleczymy palców i ziemniak nie wypada nam z rąk
Pomysł na wykorzystanie obierków z ziemniaków
Porada kulinarna od Ani Zyśk sprawdzi się też podczas obierania dużej ilości ziemniaków. Proces przebiegnie szybko, sprawnie i bezboleśnie. Nie używamy noża i nie narażamy się na skaleczenie. Co możemy zrobić z obierkami z ziemniaków? Obierki ziemniaków pełne są witamin z grupy B i witaminy C.
Możemy je użyć do przygotowania chipsów. Wcześniej ziemniaki należy porządnie wyszorować, by obierki były czyste. Potem je kroimy, wykładamy na blachę z folią aluminiową. Polewamy olejem, doprawiamy ulubionymi przyprawami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto dodać wanilię do herbaty. Polecaliśmy przepis na naleśniki z dodatkiem masła.
Źródło: auchan.pl