Tonący w tłuszczu rosół uratujesz w kilka chwil. Wystarczy, że włożysz to do zupy
Jest kilka prostych sposobów, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu pływającego na wierzchu rosołu. Pomocna będzie tu sztuczka z chochlą i kilkoma kostkami lodu. Oto jak to działa.
Sposób na tłusty rosół
Dla niektórych sensem istnienia rosołu są aromatyczne oka pływające po wierzchu, ale większości z nas nadmiar tłuszczu z trudem przechodzi przez gardło. Co jednak poradzić, skoro najlepsze do wygotowania w zupie są najbardziej tłuste mięsne kawałki – wołowe porcje rosołowe czy wiejska kura.
I tak kończymy z może i pysznym, ale tłustym rosołem, z grubą warstwą z wierzchu, której najchętniej byśmy się pozbyli. Na szczęście jest na to sposób.
Nie wyrzucaj, włóż do zamrażarki. Na święta nie ma nic lepszegoOdtłuszczanie rosołu
Mamy to szczęście, że tłuszcz łatwo oddziela się od wywaru, a ponieważ ma mniejszą gęstość, wypływa na powierzchnię. W bardziej wyposażonych kuchniach wykorzystuje się to, używając separatora tłuszczu. To specjalny dzbanek, którego wylot umieszczony jest podobnie jak w konewce – wychodzi z dna naczynia, a nie z jego środka. Delikatnie przechylając, można zlać wywar spod tłuszczu, a tego następnie się pozbyć.
Jednak separator tłuszczu to nie taka częsta rzecz w kuchni. A nawet jeśli – jest zbyt mały, by odcedzić gar rosołu, używa się go raczej do mniejszych porcji wywarów na sos. Pozostaje nam więc ręczne zebranie tłuszczu. Jak może nam w tym pomóc metalowa chochla?
Za tłusta zupa? Użyj kostek lodu
Pierwsza faza odtłuszczania rosołu wymaga pewnej delikatności. W rosole – najlepiej po wyłączeniu palnika, a w każdym razie nie bulgocącym mocno – delikatnie zanurzamy chochlę tak, by jej ścianki znalazły się tuż pod powierzchnią. Tłuszcz wleje się do środka, ale wywar zostanie poniżej. W ten sposób pozbywamy się tak dużej jego ilości, jak się da.
Czyścimy chochlę, bo czas na drugą fazę. Do łyżki nakładamy kostki lodu – tak dużo jak się da – i czekamy chwilę, aż schłodzą metalową powierzchnię. Wtedy zanurzamy ją w rosole, ale tak, by zupa w ogóle nie wlewała się do środka. Tłuszcz dość szybko zetnie się i będzie przywierał do ochłodzonej powierzchni. Możemy w ten sposób usunąć znacznie więcej niż to, czego pozbyliśmy się za pierwszym razem. Reszty tłuszczu łatwo pozbyć się już później, po przestudzeniu rosołu – jeśli w ogóle chcemy odtłuszczać go do końca.
Wypróbuj też sposób Strzelczyka na kiszenie kapusty i sprawdź najnowsze promocje w Dino.