Nie wyrzucaj, włóż do zamrażarki. Na święta nie ma nic lepszego
Czasem niektóre produkty spożywcze lądują w koszu na śmieci. Niepotrzebnie, bo niektóre z tych artykułów mogą przydać się na święta Bożego Narodzenia. Tak właśnie jest z drożdżami. Doskonale nadają się do mrożenia i wkrótce zrobimy z nich świąteczne wypieki.
Drożdże w naszej kuchni
Bez drożdży nie ma chleba, pizzy, racuchów i wielu ciast. To produkt niezwykle potrzebny w naszej kuchni. Kupimy go bez trudu, ale zużyjemy tylko część. Drożdże sprzedawane są w niedużych kostkach. Do przygotowania ciast zużywamy niedużej ilości tego produktu. Dzięki niemu wypieki pięknie rosną, cieszą oczy i smakują, że palce lizać.
Zwykle druga połowa opakowania drożdży trafia do kosza na śmieci. Chyba, że zamierzamy upiec podwójną porcję ciasta lub innego dania na bazie drożdży. Jednak, jeśli nie mamy takich planów, to pora poznać pewien sposób na drożdże. Dzięki niemu się nie zmarnują.
Rozbij jajko na talerzyk i nakłuj żółtko. Za ten patent ktoś powinien dostać złoty medalCzy można mrozić drożdże?
Drożdże, zamiast do kosza powinny trafić do zamrażalnika. Na święta Bożego Narodzeni będą jak znalazł. Wszystko dlatego, że drożdże doskonale nadają się do mrożenia. Ich komórki chronione są błoną i ścianą komórkową, co umożliwia przeżycie w niskich temperaturach.
Drożdże to organizmy jednokomórkowe, które w zamrażarce mogą przetrwać nawet pół roku bez utraty właściwości fermentacyjnych. Jak mrozić drożdże? Kostkę należy podzielić na kilka części. Do zrobienia ciast potrzebujemy zwykle 10 g drożdży na 500 g mąki. Dlatego kostkę drożdży dobrze jest podzielić na 10 kulek i każdą zawinąć w woreczek foliowy. Potem umieszczamy ją w zamrażarce.
Zamrożone drożdże gotowe do użycia
Zamrożone drożdże po wyjęciu z zamrażarki od razu są gotowe do użycia. To dobra wiadomość, że produktu nie musimy odmrażać. Od razu możemy przystąpić do przyrządzania ciasta. Takie rozwiązanie pomaga zaoszczędzić czas i sprawia, że praca w kuchni przebiega płynnie.
Istotne jest, by drożdży nie zamrażać już po raz drugi. Daną porcję należy wykorzystać od razu po wyjęciu z zamrażalnika. Dlatego tak ważne jest porcjowanie tego produktu, by go nie marnować. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczną sałatkę na Andrzejki. Radziliśmy, co zrobić, by olej nie pryskał na patelni.