Weź rurki z makaronu i nadziej mięsem mielonym. Ten obiad w chwilę znika z talerzy
Makaron i mięso są zwykle smaczną propozycją na obiad. Dzięki temu przepisowi zrobisz pyszne danie, które błyskawicznie znika z talerzy. Wystarczy chwila przygotowań, by rurki z makaronu z nadzieniem mięsnym nasyciły całą rodzinę.
Makaron z mięsem polecają się na obiad
Czy masz już pomysł na obiad? Jeśli wciąż się zastanawiasz, co zaserwować swojej rodzinie, to zerknij na ten przepis. Zapewnia on smaczne i pożywne danie z rurek makaronu . Wypełnia je nadzienie z mięsa mielonego, do tego apetyczny sos i ser mozzarella. W taki właśnie sposób powstaje obiad, że palce lizać.
Ten posiłek przygotujesz szybko i musisz wiedzieć, że równie szybko zniknie on z talerzy. Dlatego skorzystaj z naszego przepisu i zrób danie z makaronu z nadzieniem z mięsa mielonego. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Gourmet-Inspiration. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić rurki z makaronu z mięsnym nadzieniem?
Składniki:
- 500 g makaronu cannelloni
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietanki
- 1 szklanka wody
- 200 g sera mozzarella
- sól
- pieprz oregano słodka papryka
Przygotowanie dania zacznij od ułożenia rurek pionowo w blasze. Mięso przełóż do miski, dopraw przyprawami i wymieszaj . Do masy wbij jajka, cebule i czosnek zblenduj. Dołóż je do masy i ponownie wymieszaj. Nakładaj do rurek i ułóż je poziomo w naczyniu żaroodpornym.
Teraz do śmietanki wsyp sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i zalej rurki w naczyniu. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na grzanego do 185 stopni na około 40 minut. Po upływie tego czasu posyp zapiekankę startym serem mozzarella. Wstaw jeszcze do piekarnika na 10 minut. Danie jest gotowe do podania.
Zapiekanka z rurek i mięsa na rodzinny obiad
Zapiekanka zachwyca smakiem, jest kremowa, a mięso soczyste i doprawione. Ser przyjemnie się roztopił na tym pysznym daniu. Całość, aż prosi się o spróbowanie. Gwarantuję, że ta potrawa szybko zniknie z talerzy, bo jest wyjątkowo apetyczna.
Jej zaletą jest też to, że przyrządzisz ją w prosty sposób. Kilka składników, potem danie trafia do piekarnika, a następnie na stół . Rurki z mięsnym nadzieniem wystarczą nawet na więcej ,niż jeden obiad. Pisaliśmy o tym, jak przygotować jajka po benedyktyńsku na śniadanie. Podawaliśmy też przepis na pysznie chrupiące kotlety francuskie.
Źródło: YouTube/Gourmet-Inspiration
Zdjęcia: screen YouTube/Gourmet-Inspiration