Smakosze.pl Przepisy Weź szparagi, owiń szynką i zawiń w ciasto francuskie. Takie roladki mogłabym jeść non stop
Fot. YouTube/BlatterteigRezepte

Weź szparagi, owiń szynką i zawiń w ciasto francuskie. Takie roladki mogłabym jeść non stop

26 kwietnia 2024

Szparagi, szynka i ciasto francuskie to brzmi pysznie. Dlatego zrób z nich apetyczne roladki, które zachwycą każdego smakosza. Kto ich spróbuje, poprosi o przepis na to pyszne danie.

Pyszne co nieco ze szparagów na wiosnę

Jeśli zauważyłeś szparagi na straganach i targowiskach, to oznacza, że wiosna w pełni i właśnie ruszył sezon na te apetyczne warzywa. Koniecznie kup je i przyrządź z nich danie , które będzie smakować całej rodzinie. Do jego zrobienia wykorzystaj też szynkę i ciasto francuskie.

Dzięki temu przepisowi przyrządzisz znakomite roladki, które każdy smakosz zje z przyjemnością. Będą w sam raz na wiosenne spotkania w gronie rodziny i znajomych. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Blatterteig Rezepte. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

roladki
Fot. YouTube/BlatterteigRezepte
Strzelczyk pokazał najlepszy patent na młodą kapustę. Dziś podam to na obiad

Jak zrobić roladki ze szparagów, szynki i ciasta francuskiego?

Składniki:

  • ½ kg zielonych szparagów
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • cukier
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 plasterków szynki
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie roladek zacznij od obrania szparagów, przełóż je do osolonego wrzątku. Szparagi gotuj około 8 minut. Następnie zawiń je w szynkę. Przygotuj kawałki ciasta francuskiego, połóż na nich starty żółty ser i majonez.

Na tych składnikach ułóż szparagi owinięte w szynkę. Posmaruj je rozmąconym jajkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Wierzch posmaruj jajkiem i dołóż starty żółty ser. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.

Roladki, które kuszą wiosennym smakiem

Roladki wychodzą chrupiące, a szparagi i szynka po prostu rozpływają się w ustach. Całości dopełnia znakomity sos i roztopiony ser żółty . Danie jest znakomite i bardzo proste w przygotowaniu. Dzięki temu przepisowi każdy sobie z nim poradzi.

Roladki z szynki i szparagów będą smakować całej rodzinie. Pyszne i sycące szybko znikną z talerzy . Takie danie jest warte spróbowania. Dlatego każdemu polecam ten przepis . Pisaliśmy o tym, w jaki sposób szybko zbić cukier. Informowaliśmy o nowej wersji Majonezu Kieleckiego.

roladki
Fot. YouTube/BlatterteigRezepte

Źródło: YouTube/BlatterteigRezepte

Zdjęcia: screen YouTube/BlatterteigRezepte

Na majówkę zamiast kiełbasy podam takiego kurczaka z grilla. Cały sekret tkwi w marynacie
To ciasto z galaretką robię z przyjemnością. Jest tak dobre, że nikt nie kończy na jednym kawałku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy