Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na majówkę zamiast kiełbasy podam takiego kurczaka z grilla. Cały sekret tkwi w marynacie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.04.2024 08:50

Na majówkę zamiast kiełbasy podam takiego kurczaka z grilla. Cały sekret tkwi w marynacie

kurczak z grilla
fot. Canva

Prosty i szybki sposób na marynatę do mięsa, która nie tylko przepełni je doskonałym smakiem, lecz także sprawi, że mięso będzie soczyste, kruche i delikatne. Przyrządzone w ten sposób drobiowe steki zachwycą wszystkich uczestników grillowej imprezy w majówkę.

Grillowany kurczak na majówkę

Pierś z kurczaka to jedno z najczęściej wybieranych na grilla mięs w Polsce. Nie zawsze podoba się to ekspertom od grillowania. Ci bowiem chcieliby widzieć na ruszcie mięsa głównie czerwone i tluste, z których wytapia się dużo aromatycznego soku.

Grill na majówkę to jednak impreza demokratyczna. Musi zapewnić miejsce także osobom mniej rozsmakowanym w mięsie, które niechętnie patrzą na przerosty tłuszczu, przez mięsożerców nazywane pieszczotliwie nośnikami smaku. A zatem: kurczak – tak, ale odpowiednio przygotowany.

kurczak z grilla z ziemniakami
fot. Canva
Rozbij jajko i wrzuć do wrzątku z tym dodatkiem. Nie ma lepszego śniadania

Pierś z kurczaka na grilla

Pierś z kurczaka, jako chude mięso, powinna zostać odpowiednio zamarynowana przed pieczeniem. Zanurzenie jej w kwaśnym płynie rozbije włókna w mięsie, dzięki czemu będzie ono miękkie i bardziej soczyste. Za smak odpowiadają zioła i przyprawy. Zacznijmy od takiego przepisu, by później dodawać i odejmować według uznania.

Składniki (na 1 kg mięsa)

  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 60 ml soku z cytryny
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • ½ łyżeczki soli

Marynowanie kurczaka na grilla

Aby zamarynować kurczaka na majówkę, składniki marynaty łączymy w słoiku. Czosnek przeciskamy przez praskę. Po dodaniu czosnku i przypraw do oliwy i soku z cytryny (można zastąpić go octem jabłkowym), słoik zakręcamy i energicznie wstrząsamy.

Kurczaka przekrawamy na mniejsze kawałki, by szybciej dopiekł się w środku. Przekładamy mięso do torebki strunowej i zalewamy je marynatą. Z torebki odciskamy powietrze, szczelnie ją zamykamy i odkładamy do lodówki.

Kurczak nie powinien przebywać w marynacie dłużej niż 12 godzin, bo rozbijanie włókien mięsa może pójść za daleko. Po położeniu mięsa na ruszcie pozostałą częścią marynaty smarujemy go po wierzchu. Grillujemy takiego kurczaka około 20 minut w nie za wysokiej temperaturze.

Wypróbuj też przepis na leniwe kluski z budyniem i dowiedz się więcej o przechowywaniu masła w ciepłe dni.

grillowana pierś
fot. Canva