Smakosze.pl Przepisy Weź udka kurczaka, pokrój cebulę i zawiń w folię. Za ten obiad ktoś powinien dostać medal
fot. youtube.com/leckerschnell

Weź udka kurczaka, pokrój cebulę i zawiń w folię. Za ten obiad ktoś powinien dostać medal

28 maja 2024

W tym prostym przepisie smażymy kurczaka w bardzo nietypowej marynacie, składającej się głównie z cebuli. Choć wszystko wygląda zwyczajnie, receptura ta jest całkiem nieoczywista i daje świetne rezultaty.

Udka z kurczaka i cebula

To, co nieoczywiste w tym przepisie, to sposób, w jaki robimy użytek z rękawa do pieczenia . Oczywiście, można zastąpić go choćby torebką strunową, a to dlatego, że nasz kurczak wcale nie jest pieczony, ale smażony na złocisto.

Ciekawe zastosowanie znajduje tu zaś cebula , która – zanim przygotujemy ją do podania – jest marynatą do mięsa . Cebula zawiera kwasy, które rozbiją włókna kurczaka i sprawią, że po upieczeniu będzie on miękki i wilgotny.

duszenie kurczaka
fot. youtube.com/leckerschnell
Strzelczyk pokazał, gdzie można dostać najlepszą smażoną rybę. „Przychodzę tu od 20 lat”

Pomysł na obiad z kurczaka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Lecker Schnell, gdzie pokazany jest także sposób na trybowanie udek z kurczaka. W Polskich sklepach można bez problemu kupić już oddzielone od kości mięso i warto z tego korzystać.

Składniki

  • 4 udka górne z kurczaka, oczyszczone z kości
  • 2 cebule
  • 150 ml sosu sojowego
  • 1 pęczek koperku do podania
  • Tłuszcz do smażenia

Pieczone i duszone udka na obiad

Udka dokładnie czyścimy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w grube pióra, a te umieszczamy w folii.

Do torebki dodajemy kurczaka. Przykrywamy go dokładnie tak, by był obtoczony w cebuli . Do torebki dolewamy sos sojowy, zamykamy i mieszamy, by sos dotarł we wszystkie zakamarki.

Tak przygotowanego kurczaka odkładamy na 1-2 godziny do lodówki , a następnie wyjmujemy i doprowadzamy do temperatury pokojowej.

Na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem obsmażamy kurczaka z obu stron, aż będzie złocisty. Następnie na patelnię wrzucamy cebulę, w której kurczak się marynował. Smażymy ją przez chwilę, aż zrobi się szklista.

Następnie na cebulę na patelni układamy kurczaka. Patelnię przykrywamy, ustawiamy moc palnika na niską i dusimy przez 10-15 minut , aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepis na ciasto na pierogi z maślanką i sposób na przechowywanie truskawek .

kurczak z patelni
fot. youtube.com/leckerschnell
Układam plasterki jabłek na cieście i zawijam w rulon. Takie słodkie różyczki zrobię na Boże Ciało
Żadna bułka tarta. Jest 100 razy lepszy sposób na fasolkę szparagową, spróbujesz i podziękujesz
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy