Weź wątróbkę, wymieszaj z warzywami i zalej tą masą. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
W tym przepisie wątróbka udowadnia, jak uniwersalnym i elastycznym w stosowaniu jest produktem. Powstaje z niej nieoczekiwany przysmak, który świetnie sprawdzi się jako przekąska albo szybki i pełen warzyw podwieczorek.
Placuszki z wątróbki
Wątróbka to produkt, który z pewnością warto mieć w swoim jadłospisie. Niekoniecznie na pierwszych miejscach, warto jednak sięgnąć po nią od czasu do czasu . Jest niskokaloryczna i bogata w witaminy, zwłaszcza grupy B. Jest też wprost niezwykłym źródłem mikroelementów, przede wszystkim żelaza.
Jest też niezwykle tania. Jako podstawowy składnik w naszym przepisie kosztowałaby dziś w sklepie około 15 złotych . Nieźle, zwarzywszy, że dodatkiem do niej są proste warzywa, jajko i trochę śmietany. Efektem są zaś sycące i pożywne placuszki.
Wątróbka na obiad lub podwieczorek
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Recetas apetitosas. Nasza wersja jest jednak jeszcze bogatsza w warzywa .
Składniki
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 3 jajka
- 150 g śmietany 18%
- 100 g mąki pszennej
- 1 duża cebula
- 1 mały por
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sól, pieprz, oregano, tłuszcz do smażenia
Przepis na wątróbkę
Mięso myjemy, czyścimy i kroimy na małe kawałki. Przerzucamy ją do miski. Drobno siekamy cebulę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Pora i selera kroimy w cieniutkie półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy kolejno seler, pora i marchewkę . Dusimy, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz przyprawy.
Uduszone warzywa odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie w misce rozbijamy na gładką masę jajka. Dodajemy mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wątróbkę łączymy z warzywami, dokładnie mieszamy i zalewamy ciastem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy dość duże placuszki i smażymy pod przykryciem, przekręcając w połowie, aż będą złociste z obu stron . Placuszki takie najlepiej podawać z jogurtem naturalnym.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę mięsno-makaronową i kotleciki z serc drobiowych .