Smakosze.pl Porady Weź ziemniaka, wbij w niego wykałaczkę. Po kilku minutach dzieje się z nim coś niesamowitego
Fot. YouTube/zetovines8750

Weź ziemniaka, wbij w niego wykałaczkę. Po kilku minutach dzieje się z nim coś niesamowitego

7 października 2024

Ziemniaki i wykałaczki to idealne połączenie. Wbijam wykałaczki w warzywa i dzięki temu szybciej przygotowuję obiad. Jak to możliwe? Dowiecie się tego z artykułu poniżej.

Ziemniak i wykałaczka

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnie bez ziemniaków . Często je gotuję i podaję do obiadu. Z ziemniaków robię też smaczne zapiekanki, czy placki ziemniaczane. Gotowanie tych warzyw trwa średnio 20- 30 minut. Jednak niedawno odkryłam sposób na szybkie gotowanie ziemniaków .

Sposób jest prosty i może zaskoczyć. Do szybkiego gotowania ziemniaków potrzebne są wykałaczki . Co trzeba z nimi zrobić? Bierzemy ziemniaka i wbijamy w niego wykałaczkę. Ziemniaki na takich nóżkach wstawiam do kuchenki mikrofalowej.

ziemniaki
Fot. Canva/Polina Tankilevich
Nie popełniam tego błędu i nie wyrzucam fusów po kawie. Robię z nich nawóz, a nawet środek do sprzątania

Ziemniaki szybciej niż zwykle

Proces gotowania ziemniaków w kuchence trwa tylko 5 minut. Jak to możliwe? Wykałaczki wbite w warzywo sprawiają, że proces obróbki cieplnej zachodzi szybciej . Kartofle ugotują się w ciągu kilku minut. Będą mięciutkie i smaczne.

Dzięki metodzie z wykałaczkami ziemniaki szybciej się ugotują i błyskawicznie trafią na talerz. Dzięki temu oszczędzimy czas, ale też energię. Gotowanie w garnku zajęłoby co najmniej 20 minut. Teraz często stosuję ten sposób z wykałaczkami. Ziemniaki wychodzą idealne.

Sposób wart polecenia

Ten sposób usprawnia pracę w kuchni. Gotowanie obiadu idzie jak z płatka, szybko i bez kłopotów. Zwykle, gdy zależało mi na szybkim posiłku, sięgałam po makaron . Wszystko dlatego, że mogłam ugotować go w kilka minut. Gotowanie ziemniaków zajęłoby zbyt dużo czasu.

Jednak odkąd poznałam ten patent, często z niego korzystam w kuchni. Teraz w krótkim czasie ziemniaki trafiają na talerz . Do tego kotlet, surówka i w niedługim czasie pyszny obiad jest gotowy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić krem z dyni bez blendera. Radziliśmy, co zrobić, by szarlotka nie wyszła zbyt mokra.

obiad
Fot. Canva/gbh007

Źródło: pysznosci.pl

Siostra zawsze źle smażyła wątróbkę. Przypomniałem jej o pierwszym kroku, teraz wychodzi idealna
Książulo sprawdził fast food uważany za najlepszy w Polsce. Sprawę postawił jasno
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy