Smakosze.pl Przepisy Weź ziemniaki i boczek. Ta szybka zapiekanka na obiad nie ma sobie równych
Fot. Canva

Weź ziemniaki i boczek. Ta szybka zapiekanka na obiad nie ma sobie równych

14 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Klasyczne obiady, które są bardzo popularne i powszechne w naszym kraju niewątpliwie niosą za sobą niesamowity smak i aromat. Jednak czasami warto wyłamać się z tradycyjnych potraw i przyrządzić na obiad coś innego, nowego, co podbije nasze podniebienia i sprawi, że nasze kubki smakowe zostaną doprowadzone do szaleństwa.

Co można zrobić ziemniaków?

Sposobów na wykorzystanie ziemniaków jest mnóstwo. Istnieje wiele przepisów na przekąski czy też dania wykonane z tych warzyw . Przede wszystkim są głównym składnikiem placków ziemniaczanych, które w Polsce są bardzo popularne. Można je spożywać z sosem czy też bez żadnych dodatków. Ponadto ziemniaki to oczywiście świetny dodatek do obiadu. Razem z np. mizerią i kotletem schabowym tworzą przepyszny i pełnowartościowy posiłek .

Świetnym pomysłem jest również wykorzystaniem tych warzyw do przygotowania przepysznej zapiekanki z dodatkiem boczku i sera żółtego .

Zapiekanka z ziemniakami.jpg
Fot. Canva
Uspokaja, odchudza i działa zbawiennie na serce. Ten napój to prawdziwe złoto dla seniorów

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka przygotowana z wykorzystaniem ziemniaków i boczku to świetny pomysł na obiad czy kolację . Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 500 g surowych ziemniaków
  • 120 g wędzonego boczku
  • kostka rosołowa
  • jedna średnia cebula
  • 200 ml śmietany 22%
  • jeden ząbek czosnku
  • 50 g sera żółtego
  • oliwa z oliwek

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować pyszna ziemniaczana zapiekankę?

Taka zapiekanka z pewnością idealnie sprawdzi się jako potrawa na obiedzie rodzinnym lub kolacji. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt smakowy jest niesamowity .

W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki. Następnie kroimy je w cienkie plastry . Cebulę i boczek w kostkę. Czosnek natomiast siekamy drobno.

Surowe ziemniaki krojone w plastry
Fot. Canva

W garnku rozgrzewamy oliwę i po chwili umieszczamy w nim cebulę, boczek i czosnek. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki . Ponownie całość podsmażamy, bez przerwy mieszając i po dwóch minutach przekładamy do garnka śmietanę. Całość gotujemy przez około trzy minuty do momentu, aż śmietana zredukuje się o połowę. Kiedy do tego dojdzie, wrzucamy kostkę rosołową.

Tak podsmażone składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy całość startym żółtym serem i przykrywamy folią aluminiową.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut . Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby ser ładnie się zarumienił.

Następnie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i po lekkim ostygnięciu cieszymy się jej wspaniałym smakiem .

Zapiekanka ziemniaczana z przezroczystym naczyniu żaroodpornym
Fot. Canva

Sprawdź przepis na kotlety słoneczne . Zobacz, jaki olej jest najlepszym wyborem dla seniorów .

Pokrój w kostkę i dodaj do czerwonej kapusty. Hitowa surówka do obiadu
Uważaj robiąc schabowe, to najgorszy błąd. Dlatego kotlety stają się sztywne i twarde
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy