Weź ziemniaki i boczek. Ta szybka zapiekanka na obiad nie ma sobie równych
Klasyczne obiady, które są bardzo popularne i powszechne w naszym kraju niewątpliwie niosą za sobą niesamowity smak i aromat. Jednak czasami warto wyłamać się z tradycyjnych potraw i przyrządzić na obiad coś innego, nowego, co podbije nasze podniebienia i sprawi, że nasze kubki smakowe zostaną doprowadzone do szaleństwa.
Co można zrobić ziemniaków?
Sposobów na wykorzystanie ziemniaków jest mnóstwo. Istnieje wiele przepisów na przekąski czy też dania wykonane z tych warzyw . Przede wszystkim są głównym składnikiem placków ziemniaczanych, które w Polsce są bardzo popularne. Można je spożywać z sosem czy też bez żadnych dodatków. Ponadto ziemniaki to oczywiście świetny dodatek do obiadu. Razem z np. mizerią i kotletem schabowym tworzą przepyszny i pełnowartościowy posiłek .
Świetnym pomysłem jest również wykorzystaniem tych warzyw do przygotowania przepysznej zapiekanki z dodatkiem boczku i sera żółtego .
![Zapiekanka z ziemniakami.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_z_ziemniakami_4b1370a950.jpg)
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Zapiekanka przygotowana z wykorzystaniem ziemniaków i boczku to świetny pomysł na obiad czy kolację . Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g surowych ziemniaków
- 120 g wędzonego boczku
- kostka rosołowa
- jedna średnia cebula
- 200 ml śmietany 22%
- jeden ząbek czosnku
- 50 g sera żółtego
- oliwa z oliwek
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pyszna ziemniaczana zapiekankę?
Taka zapiekanka z pewnością idealnie sprawdzi się jako potrawa na obiedzie rodzinnym lub kolacji. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt smakowy jest niesamowity .
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki. Następnie kroimy je w cienkie plastry . Cebulę i boczek w kostkę. Czosnek natomiast siekamy drobno.
![Surowe ziemniaki krojone w plastry](https://images.iberion.media/images/origin/Ziemniaki_8a1ecbbece.jpg)
W garnku rozgrzewamy oliwę i po chwili umieszczamy w nim cebulę, boczek i czosnek. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki . Ponownie całość podsmażamy, bez przerwy mieszając i po dwóch minutach przekładamy do garnka śmietanę. Całość gotujemy przez około trzy minuty do momentu, aż śmietana zredukuje się o połowę. Kiedy do tego dojdzie, wrzucamy kostkę rosołową.
Tak podsmażone składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy całość startym żółtym serem i przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut . Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby ser ładnie się zarumienił.
Następnie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i po lekkim ostygnięciu cieszymy się jej wspaniałym smakiem .
![Zapiekanka ziemniaczana z przezroczystym naczyniu żaroodpornym](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_ziemniaczana_3d8ee858f0.jpg)
Sprawdź przepis na kotlety słoneczne . Zobacz, jaki olej jest najlepszym wyborem dla seniorów .