Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta sałatka jest lepsza od klasycznej jarzynowej. Smakuje obłędnie i nie ma w sobie grama majonezu
Monika Dec
Monika Dec 14.02.2025 21:00

Ta sałatka jest lepsza od klasycznej jarzynowej. Smakuje obłędnie i nie ma w sobie grama majonezu

sałatka
fot. Ania Zyśk

Znudziła Ci się klasyczna jarzynowa lub popularny gyros? Wypróbuj tę sałatkę z przepisu Ani Zyśk. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a jej smak z pewnością zrobi furorę wśród gości. Przygotuj ją na próbę już teraz, być może zagości też w tym roku na Twoim wielkanocnym stole.

Sałatka lepsza niż jarzynowa

Sałatka jarzynowa nie bez powodu nazywana jest “królową wśród sałatek”. To jedno z najbardziej znanych i lubianych dań w Polsce. Czasem jednak, mamy ochotę na kulinarne eksperymenty. Ta sałatka autorstwa znanej blogerki kulinarnej Ani Zyśk z pewnością stanie się hitem niejednej rodzinnej imprezy lub świąt. W dodatku nie ma w niej ani grama majonezu, przez co jest o wiele lżejsza i mniej kaloryczna niż inne warstwowe sałatki. Poniżej, podajemy przepis na nią,  krok po kroku. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i przygotujecie sałatkę według tej receptury.

Projekt bez nazwy - 2025-02-14T134308.925.jpg
fot. Ania Zyśk
Zupa zarzucajka to najlepsza rzecz pod słońcem. Milion razy lepsza niż kapuśniak

Lista składników na sałatkę

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka  np. złoty kurczak
  • 5 ml oleju
  • 150 g ugotowanej marchewki
  • 3 jajka na twardo
  • 80 g ogórków kiszonych
  • 25 ml oliwy
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 10 g musztardy
  • koperek
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie sałatki - krok po kroku

  • Pierś z kurczaka dopraw przyprawą i olejem. 
Projekt bez nazwy - 2025-02-14T134730.246.jpg
fot. Ania Zyśk
  • Mięso piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.

Projekt bez nazwy - 2025-02-14T141649.465.jpg

 

  • W tym czasie ugotowaną marchewkę i ogórka kiszonego pokrój w kostkę.

Projekt bez nazwy - 2025-02-14T134507.798.jpg

  • Żółtka oddziel od białek i białka pokrój w kostkę.

Projekt bez nazwy - 2025-02-14T141745.270.jpg

  • Koperek posiekaj, a wystudzoną pierś z kurczaka pokrój w kostkę

Projekt bez nazwy - 2025-02-14T141908.276.jpg

  • Do miski przełóż żółtka, koperek, oliwę, jogurt, musztardę i przyprawy. Składniki wymieszaj na gładki sos.

Projekt bez nazwy - 2025-02-14T142007.292.jpg

  • Do miski przełóż: kurczaka, marchewkę i ogórki, wlej sos. Całość wymieszaj. Smacznego!

Projekt bez nazwy - 2025-02-14T134308.925.jpg