Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łączę w misce 3 składniki i wkładam do wrzącej wody. Za te kluski powinien być medal
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 14.02.2025 18:42

Łączę w misce 3 składniki i wkładam do wrzącej wody. Za te kluski powinien być medal

Kluski podane na talerzu
Fot. YouTube/rodzinka bez nudy

Kluski kładzione to zdecydowanie szybka i prosta przekąska, która zasmakuje wielu osobom. Można je jeść na wiele sposobów. Między innymi na słodko, czyli z cukrem, na słono np. z cebulką i dodatkami, ewentualnie z sosem, albo po prostu bez żadnych innych składników. W każdej wersji będą przepyszne. 

Skąd się wzięły kluski kładzione?

Kluski kładzione stanowią integralną część bogatej tradycji kulinarnej krajów Europy Środkowej, będąc jednocześnie ważnym elementem kulturowego dziedzictwa tego regionu. Jak wiele tego typu dań, sięgających dalekich lat tradycji, łączą w sobie prostotę przygotowania, a jednocześnie urzekają głębią smaku i bogatą historią. Szybkie kluski są doskonałym źródłem energii, ponieważ są bogate w węglowodany.

Kluski w trakcie gotowania
Fot. YouTube/rodzinka bez nudy
Jem kilka dziennie, nie mam ochoty na słodkie. Działa cuda na organizm

Proste kluski jako smaczna przekąska

Kluski kładzione zdecydowanie należą do tego typu potraw, które cechują się prostym i szybkim wykonaniem, a przy tym są naprawdę pyszne.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 1 duże jajko 
  • 120 ml wody
  • ⅓ płaskiej łyżeczki soli

Jak zrobić kluski kładzione?

Zaczynamy od wlania do średniej wielkości miski 120 ml wody. Następnie oddzielamy białko od żółtka. Białko umieszczamy w osobnej salaterce, natomiast żółtko wrzucamy do naszej miski z wodą. Mieszamy dokładnie trzepaczką, po czym wsypujemy mąkę. Całość miksujemy.

Białko, które wcześniej odłożyliśmy, ubijamy na puszystą pianę. Następnie starannie przekładamy do naszej miski z ciastem. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wsypujemy płaską łyżeczkę soli. Zanim zaczniemy wrzucać nasze kluski, należy na chwilę zanurzyć łyżkę stołową w gotującej się wodzie. 

W kolejnym kroku ostrożnie nakładamy na nią odrobinę ciasta i kładziemy do wody. Po chwili mieszamy wszystkie kluski znajdujące się w wodzie. Czekamy dwie minuty i wyławiamy nasze smakołyki. 

Kluski podajemy w ulubionej wersji. Zdjęcia w tekście pochodzą z kanału YouTube rodzinka bez nudy.

Ugotowane kluski podane na talerzu
Fot. YouTube/rodzinka bez nudy

Sprawdź nowy pomysł na zupę pomidorową. Zobacz przepis na banany w cieście francuskim.