Weź ziemniaki z obiadu i przygotuj pyszny farsz. Cała rodzina będzie prosić o dokładkę
Wbrew temu, co często nam się wydaje, roślinne zamienniki mięsnych potraw to nie współczesna moda sprowadzona z zachodu. Oto dowód rzeczowy: kotlety z resztek ziemniaków mogą być podstawą doskonałego, pełnego posiłku.
Kotlety z resztek ziemniaków
Ta potrawa to właściwie hybryda kilku posiłków zakorzenionych w naszych tradycjach kulinarnych. Z resztek ziemniaków z obiadu przygotowujemy faszerowane kluski ziemniaczane . Te zaś smażymy zamiast gotować, dzięki czemu zmieniają się w kotlety.
Przepis ten brzmi oryginalnie, ale też skomplikowanie. Tymczasem to niezwykle prosty sposób na posiłek. Lista zakupów także nie stawia przed nami wyzwań – to po prostu kombinacja klasycznych smaków i składników dostępnych w każdym sklepie.
Faszerowane kotlety z ziemniaków
Warto sięgać po taki przepis nie tylko dlatego, że to świetny sposób na ucztę z resztek . Dietetycy apelują dziś, byśmy wprowadzali do naszej diety więcej roślinnych składników. Są badania, które wskazują, że miesożerność może być uzależnieniem. Takie roślinne, smażone kotlety zaś pomagają nieco odrzucić nawyk, który wprowadza do naszej diety za dużo nasyconych tłuszczów zwierzęcych . Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Henia Fox na YouTube.
Składniki
- 1 kg lub więcej ugotowanych ziemniaków
- 180 g mąki
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju
- Bułka tarta to panierowania
- Sól, pieprz, olej i masło
Faszerowane i smażone resztki ziemniaków
Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy cebula robi się szklista, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem (oraz wybranymi przyprawami). Dusimy, aż farsz będzie miękki i odstawiamy do przestudzenia .
Wybijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek . Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy je z żółtkami i mąką. Solimy do smaku i z posiekaną natką wyrabiamy ziemniaczaną masę.
Białka ubijamy na dobrze napowietrzoną masę. Z masy ziemniaczanej formujemy placki. Faszerujemy każdy po łyżce farszu i zaklejamy. Kotlety obtaczamy w białku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju , aż będą złociste z obu stron.
Wypróbuj też przepisy na domową chałwę z ważnym składnikiem i kurczaka w sosie śmietanowym .