Smakosze.pl Przepisy Wielkanocna babka od Wachowicz nie ma sobie równych. Dodaje do niej wyjątkowy składnik
fot. instagram.com/ewawachowicz; Canva

Wielkanocna babka od Wachowicz nie ma sobie równych. Dodaje do niej wyjątkowy składnik

23 marca 2024

Gwiazda mediów kulinarnych Ewa Wachowicz pokazała swoją wersję wielkanocnej babki. To bardzo tradycyjne ciasto zadowoli każdego miłośnika świątecznych specjałów. A jeden dodatek zmienia ją nie do poznania.

Babka Ewy Wachowicz

Babę na wielkanocny stół przygotowujemy zawsze – nawet jeśli nie dla smaku, to przynajmniej dla podtrzymania tradycji. Jednak dobra babka nie jest zła, a ta z przepisu Wachowicz należy do właśnie takich.

Ewa Wachowicz, jak to ma w zwyczaju, dołożyła starań, by jej ciasto było nie tylko lekkie, lecz także pyszne. Dlatego znajdziemy w nim dodatki, które będą miłą niespodzianką. Babkę przyprawiamy w niej dwoma delikatesami, a pieczemy ją na ksylitolu . Taka baba będzie hitem wielkanocnego stołu.

babka z cukrem pudrem
fot. Canva
Sernik krakowski to król wśród ciast. Z tego przepisu wychodzi najlepszy
Rozsyp na grządkach zanim posiejesz buraki. Będą duże i smaczne

Wielkanocna baba ze skórką pomarańczową

Wachowicz proponuje nam przepis na babkę na proszku do pieczenia, ale ze słodko-kwaśną, orzeźwiającą nutą. Do dekoracji używamy w nim skórki pomarańczowej i lukru na bazie soku z pomarańczy. Ciasto dosładza zaś biała czekolada .

Składniki

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g ksylitolu (można też użyć cukru)
  • 100 ml mleka
  • 80 g kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ tabliczki białej czekolady
  • na lukier: sok z pomarańczy i cukier puder
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Pieczemy babkę z pomarańczową nutą

Do rondelka wrzucamy masło. Ustawiamy na małym ogniu, dodajemy kakao, mleko i ksylitol. Mieszając łączymy składniki, ale nie pozwalamy im się zagotować . Kiedy masa jest połączona, odstawiamy ją do wystudzenia.

Jajka wybijamy do miski i ze szczyptą soli miksujemy na gładką masę. Przelewamy ją do rondelka. Tam miksujemy składniki i dodajemy, mieszając, mąkę z proszkiem do pieczenia . Wsypujemy także pokrojoną białą czekoladę.

Kiedy składniki są dobrze połączone, przelewamy je do formy na babę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni . Studzimy na kratce, dekorujemy lukrem i hojnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.

Wypróbuj też przepisy na żurek bez zakwasu i kotlety z białej kiełbasy .

baba z jajkami
fot. Canva
Żaden wirek. Ten banalny trik sprawia, że jajka w koszulkach zawsze się udają
Za granicą płaci się za nie krocie, a Polacy wciąż je depczą. Zaraz zacznie się na nie sezon
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy